Chcete si dopřát kousek pravé americké atmosféry přímo u nás v Čechách? Den díkůvzdání, neboli Thanksgiving, je svátek plný vůní pečeného krocana, rodinné pohody a tradic, které se v USA předávají už stovky let. Odkud se tento svátek vzal, jak se slaví za oceánem, jak ho vnímáme u nás a hlavně – kam si můžete zajít na autentickou Thanksgiving večeři v českých restauracích? Pokud toužíte po chutích amerického podzimu, tady jste na správném místě.
Co je vlastně Thanksgiving?
Den díkůvzdání je tradiční severoamerický svátek, který slaví především Spojené státy (a v jiné formě i Kanada) jako výraz vděčnosti za úrodu a dary, které uplynulý rok přinesl. Historicky se Thanksgiving proměnil z náboženské (děkovné) tradice v setkání rodin a přátel. Thanksgiving se ve Spojených státech, kde patří k nejvýznamnějším svátkům, slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. V Kanadě existuje vlastní verze, slaví se dříve, ale princip je podobný - „harvest festival“, díkůvzdání za úrodu.
Jak se Thanksgiving slaví?
- Hlavním bodem je „velká“ hostina – na stole nesmí chybět pečený krocan, nádivka, brusinková omáčka a typické přílohy, jako jsou brambory a na závěr dýňový koláč.
- Je to především rodinné setkání, kdy se mnoho lidí, často rozptýlených po velké vzdálenosti, vrací domů, aby trávili čas s příbuznými.
- Často se mluví o vděčnosti – lidé při jídle vyjadřují dík za to, co mají.

Jak vnímáme Thanksgiving v České republice?
V Česku Thanksgiving není tradičním svátkem – není státním svátkem a většina Čechů ho neprožívá jako rodinnou tradici. V posledních letech se Thanksgiving začíná objevovat i u nás, a to díky Američanům žijícím v Česku a oblibě americké gastronomie. Thanksgiving je v ČR především o gastronomii: restaurace nabízejí speciální menu, které přináší chutě typického amerického Dne díkůvzdání.
Pro mnohé z nás je to spíše „kulturní zážitek“ než hluboce zakořeněný svátek – je to příležitost vyzkoušet typické americké jídlo, užít si setkání s přáteli nebo rodinou, ale bez historického kontextu, který v USA svátek provází.
Přinášíme vám výběr podniků, kde si můžete vychutnat tradiční thanksgivingové menu.
Thanksgiving Dinner 2025 v Isaac’s BBQ
Isaac’s BBQ připravuje speciální večeři ke Dni díkůvzdání, která přinese vůni pečeného krůtího masa, podzimní chutě i pořádnou porci americké tradice. V menu najdete uzenou krůtu se sage-cider omáčkou, dýňovou polévku se zázvorem, sladké brambory s rozmarýnem a kozím sýrem, javorové brusinky, pecan-brownie a mnoho dalších dobrot. Cena je 850 Kč za osobu.
Večeři si můžete vychutnat přímo v restauraci v časech 15:00, 17:30 nebo 20:00, nebo si ji vyzvednout s sebou – připraví vám ji hotovou a zabalenou.
Kdy a kde?
27. listopadu 2025, Isaac’s BBQ, Jungmannova 736/10, Praha 1

Thanksgiving Dinner v Max’s Steakhouse
Max’s Steakhouse chystá už 15. ročník slavnostní večeře ke Dni díkůvzdání. Těšit se můžete na tříchodové menu servírované na bílém ubruse: kukuřičnou polévku, šťavnatou krůtu (bílou i tmavou), domácí nádivku, omáčku, brusinkový přeliv, bramborovou kaši a medem glazovanou šunku. Na závěr nechybí jejich proslulý dýňový koláč. Cena je 950 Kč, při rezervaci se skládá záloha 200 Kč. Počet míst je omezený, proto je lepší rezervovat co nejdříve. Usadí vás v časech 17:00, 19:00 nebo 21:00.
Kdy a kde?
27. listopadu 2025, Max’s Steakhouse, Ostrovní 1447/26, Praha 1
