Co se děje
Článek

Rozhovor s Richardem Vandlíkem, kapitánem a cateringovým mágem

Dnes jsme vyzpovídaly Richarda Vandlíka, člověka, který umí spoustu věci, jen ne sedět a nic nedělat. Jeho energie a nadšení z něj doslova stříká, hlavně když mluví o svých srdcových projektech. Tak se pohodlně usaďte a začtěte se. Vsadím se, že po dočtení rozhovoru budete mít chuť sednout na loď a nechat se rozmazlovat.

Ahoj Richarde, u nás Rejdilek tě známe jako kapitána lodi Arwen. To je ale pouze jedna z mnoha aktivit, kterými se zabýváš.

Ano, je to tak loď Arwen je v podstatě naším hlavním gastro projektem a je to taková naše srdcovka, která slouží i jako showroom našich služeb, kterým se intenzivně věnujeme. Pak jsou to další divize projektu GEK, což je náš catering, kde máme několik dalších služeb. Například je to kávový catering ve spolupráci s firmou coffeemakers nebo GEK_Spots, kde hledáme různá zajímavá místa a prostory pro naše akce nebo akce našich klientů. Věnujeme se ale i stavbě barů (například nevšední zahradní bary na střechách barů nebo soukromých bytů), outdoorovým záležitostem, pracujeme například i s foodtrucky. Baví nás i divize konzultací. Následuje divize degustací, kde pracujeme primárně s rumem a ginem, ale máme tam i takovou hravou školičku, která se jmenuje "namíchej ochutnej". Pak ještě zmíním GEK_By Bartender – Buď barmanen, což je v podstatě náš koncept, který jsme vymysleli s Tomášem, a je to vlastně barmanský kurz kdekoli. Jsme schopni tento zážitek udělat kdekoli, kupříkladu v továrně v lese, na zahradě, v nějakým skladu nebo v officu anebo i na střeše. Samozřejmě musím zmínit ještě projekt Ginmánie, který se uskuteční 27.8. ve spolupraci s Vikeza Gastro. Bude to první ročník a jedná se o Ginovou plavbu na lodi Hamburg, kde bude víc jak 30 ginů, 3 bary, dva dýdžejové a bude to celé pojaté takovým netradičním stylem. Vše bude striktně zaměřeno na gin, bude hrát elektro swing a nějaký jazzík a bude to pohodička. Chceme, abychom jsme si to užili my i hosté. 

Věnuješ se také cateringu. Co znamená tajemná zkratka GEK, pod kterou tvůj catering najdeme?

Když rozklíčujeme zkratku  GEK_Catering, tak je to Gastro Event Kdekoli. Důležité je říct, že se věnujeme cateringu primárně pro menší skupiny. V tomto počtu můžeme nabídnout naše služby v tom standardu, který je pro nás klíčový. To, co nás definuje, jsou netradiční místa, jako jsou divadla, hausbóty, střechy apartmánů nebo různé galerie. Hodně rádi se propojujeme s designem a inspirativními prostory nebo místy, která má klient k dispozici. 

Jsi čerstvým otcem, jak jde skloubit práce a rodičovství a jak tě rodičovství změnilo?

Ano, mám tříměsíčního prcka. Narodil se první května, takže krásně vplul do naší plné sezóny. Času je teď málo, ale mám výhodu, že můžu pracovat často z domu (v rámci příprav eventu) a upravovat si variabilně pracovní dobu. Ale vždy se snažím najít si čas, kdy se můžu stoprocentně věnovat rodině. Je to pro mě důležité a narození syna hodně změnilo můj pohled na rodinu i na práci. Telefon je ale problém, to se přiznávám dobrovolně.

Chtěl někdo něco kuriózního nebo měl někdo nějaké šílené požadavky? Jaké?

Letos měl jeden klient velice striktní požadavky, co se smí a nesmí a vše se muselo dodržet do posledního puntíku a byl tam extrémně kladen důraz na detail. Po vyplutí jsme zjistili, že mezi hosty je hollywoodská herečka Rosamund Pike, kterou asi nejvíc můžeme znát z filmu Zmizelá. Tehdy jsme pochopili, proč byla ta úroveň nastavena takhle vysoko, ale musím říct, že jsme to zvládli a bylo to super.

Dějí se v průběhu nějaké fuck-upy? Jak je řešíte?

Ty se dějí v podstatě pořád. Je až neuvěřitelné, jakým způsobem jsme se naučili tyto záležitosti zvládat a jak rychle jsme schopní najít řešení. Tady musím pochválit kolegu Tomáše, jsme sehraný tým a dokážeme vycítit, že ten druhý je v nějaké šlamastice a umíme si pomoct a podpořit se. Problémy řešíme tak, aby host vůbec netušil, že se nějaký malér blížil nebo stal.

Jaký event by sis objednal ty? Co všechno by tam bylo? Třeba na svou oslavu narozenin?

já jsem v tomhle takový jednodušší. Asi by mi stačila dobrá parta kámošů, rum a doutník. Takže bych si asi objednal naši rumovou plavbu, kde máme vícechodové menu a máme tam možnost objednání si doutníku. To je ideálni třeba jako oslava narozenin nebo rozlučka se svobodou. Neděláme žádnou ožíračku, ale super akci zaměřenou na jídlo, pití a atmosféru na lodi jako takovou. Takže naši rumovou plavbu bych si klidně užil jako host.

Jaké občerstvení si můžu objednat?

Co se týče meníčka našeho cateringu na lodi Arwen, tak tam máme víc variant. Jsou to věci na grilu, oblíbené je i seafood menu. Ale většinou hledáme řešení na klíč a menu vytváříme pro každého hosta zvlášť. Záleží nám na tom, co ta skupina má ráda. Umíme třeba i degustaci kaviáru, který párujeme s champagne. Vše je formou life cooking show přímo před hostem.

Kde všude mi zorganizuješ akci?

Možností je opravdu hodně. Naše loď Arwen nebo to jsou další lodě, se kterými spolupracujeme. Umíme hausbot nebo střechu apartmánu, takový hodně zajímavý prostor v Riegrových sadech, kde vznikl street art bar. Prostě bych se s tebou pobavil a našel ti něco speciálně pro tebe.

Máš nějaké oblíbené lokace, které víš, že zaberou?

Nejlíp fungují akce na vodě nebo ve spojení s přírodou. Ten balanc je krásný.  Ale na prvním miste je gastro zážitek, který host vlastně ani nečeká.

Co kdybych chtěla něco speciální, ale nemám konkrétní nápad, poradíš mi?

Já vždycky říkám, že je strašně důležitý pochopit, pro koho to je určeno. Jestli je to pro dámy na podpatcich v krásných šatech nebo je to pro stavaře, který si prostě chtějí dát dobrý pivko a pořádnou flákotu masa, nebo je to nějaká skupina umělců, kteří mají rádi nějaký směr. Vždycky je pro mě strašně důležitý jít do hloubky a zjistit hodně informací v rámci tý konkrétní skupiny, aby to pro ně dávalo smysl a nedostali něco, co vlastně nechtěli.

Jaká akce, kterou jste dělali, je tvoje nejoblíbenější nebo jsi na ni nejvíc pyšný?

Určitě spolupráce s Pavlem Tvarohem. Je to molekulární barman, který má v Londýně bar a ten nese jmeno Lounge Bohemia. Úžasný člověk, který si kráčí svojí barmanskou cestou hodně po svém a hrozně mě baví jeho pohled. Jak na barmanskou práci, ale i jeho pohled na hosta. My jsme s ním měli dva roky po sobě několikachodové cocktailové plavby. První rok to bylo hodně postavený na jeho koktejlech, které mají zajímavou texturu, vzhled a nápad. Pavel třeba servíroval klarifikované mojito – tzn. bez barvy, čiré. Byly tam dvě nádoby a v jedné z nich plavaly živé rybičky. Ten druhý rok jsme měli plavbu inspirovanou Japonskem a tam jsme si už pohráli s kombinací koktejlu a jídla. Servírovalo se tp dohromady jako 12 nebo 13chodové menu, které mělo obrovský přesah a hrozně dobře to na sebe navazovalo.  

Na co všechno je potřeba myslet při organizaci cateringu na nějaké netradičním speciálním místě?

Člověk nesmí na nic zapomenou. Musíš mít checklist a řád. Bez toho by byl přesně prostor pro ty chyby, které nechceme.

Už jsi něco musel odmítnout?

Už se nám to stalo, ale vždy se snažíme najít s klientem společnou notu.

Co cizí kuchyně? Umíte zajistit nějakou exotiku?

Opravdu se nebojíme a naopak tu diverzitu přitahujeme. Rádi si hrajeme s Asií, Amerikou i Evropou. Jako příklad exotiky můžu uvést jeden předkrm pro konkrétního klienta a to ze sušeného masa africké zebry.

A co pití? Necháte mě žíznit?

Jak jsem říkal, vždycky se snažíme vymyslet tu správnou kombinaci jídla a nápojů. Jedno bez druhého nejde. Vždycky hledáme tu cestu, jak propojit svět nápojů a svět jídla.

Jak moc dopředu musím vaše služby objednat?

Kalendář se nám celkem rychle zaplňuje. V podstatě už v tomhle roce máme rezervace na příští rok. Takže samozřejmě je dobré objednávat co nejdřív. :-)

Kdy jste nejvíc vytížení?

Myslím si, že to je spíš otázka na mojí manželku a ta určitě odpoví, že v tý letní sezóně je to opravdu náročný. Takže květen až srpen. A pak je druhá, zimní sezóna a to je v podstatě celý prosinec, kdy se věnujeme také cateringům a vánočním trhům.

Co bys rád řekl vaším budoucím hostům?

Rád bych, aby naši budoucí hosté věděli, že naše práce je i naším koníčkem a naším hnacím motorem jsou gastro projekty. Když vidíme, že to naše hosty baví, tak to o to víc baví nás a vzniká taková zajímavá vibrace a skvělé vztahy. Vždycky nám hodně záleží na tom, aby tam byla emoce, aby ten zážitek byl stoprocentní, ideálně s přesahem. Rádi taky přidáváme něco navíc, nějaké upgrady, to se ale člověk dozví až na místě. Rádi překvapujeme. Takže pokud chcete zajímavý gastro zážitek, tak si nás určitě objednejte. Protože to, co děláme, děláme dlouho a nic jiného dělat nechceme.

Tak díky a ať se daří!

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také