Kdybychom měli vystihnout letošní Symposium Culinary Prague jediným slovem, bylo by to "hvězdné." A nejen proto, že šéfkuchaři, kteří vystoupili na pódiu Divadla Hybernia, mají dohromady tolik michelinských hvězd, že by rozzářili i zimní oblohu. V sestavě, kterou pořadatelé letošní jubilejní akce připravili, jsme mohly vidět opravdové legendy světové gastronomie, které nám předvedly nejen své kuchařské umění, ale i vášeň pro to, co dělají.
Za Rej DILKY jsme akci navštívily v sestavě Sára, Lucka a Kat a ještě se k nám přidala naše fotografka Romanka. Měly jsme možnost sledovat přímo v akci šéfkuchaře, jejichž jména rezonují po celém kulinářském světě. A byl to zážitek.

Hvězdy, které zářily na pódiu
Program letošního ročníku začal hned zostra a první na pódiu vystoupil Sven Erik Renaa, který dorazil až z norské restaurace RE-NAA. Sven, držitel tří michelinských hvězd, nám ukázal, jak vypadá dokonalá severská kuchyně – minimalistická, ale plná chuťových kontrastů. Jeho preciznost a cit pro detail byly cítit z každého jeho pohybu.
Po něm se představil jeden z bratrů Torresových ze španělské restaurace Cocina Hermanos Torres. Javier Torres, držitel tří michelinských hvězd, nám přinesl španělský závan chutí plný srdce a vášně. Španělsko se díky němu na chvíli přeneslo přímo do Hybernie a jeho energický styl nám ukázal, proč je jejich restaurace jednou z nejlepších ve Španělsku. A ještě byl vtipný!

Následoval Emmanuel Pilon z francouzské restaurace Le Louis XV, která nese odkaz Alaina Ducasse. S pěti čepicemi od Gault Millau a třemi michelinskými hvězdam přinesl do Prahy kus francouzské elegance a vycizelované kuchyně. Peter Knogl ze švýcarské restaurace Cheval Blanc nás zavedl do světa švýcarské haute cuisine. Jeho tři michelinské hvězdy a pět čepic od Gault Millau jsou dokonalým důkazem toho, že ve švýcarské kuchyni se snoubí preciznost s nekompromisní kvalitou. Pokud jde o Briana Marka Hansena, jeho restaurace Søllerød Kro má jednu michelinskou hvězdu, a Brian je také vítězem prestižní soutěže Bocuse d'Or 2023. A vrchol dne?
Posledního hvězdného hosta uvedl sám Tomáš Kalina, který za celým Symposiem stojí. Když se objevil na pódiu, tak celé publikum jásalo. Poděkoval divákům, partnerům a především Tomáši Karpíškovi. Pak uvedl Jordiho Roca. Cukrářský mistr světa. Ten jako jediný na místě nepřipravoval žádné pokrmy, protože na to neměl potřebnou techniku. Během prezentace nás provedl jeho podniky. Je to muž mnoha tváří. Vymýšlí neskutečné věci. Třeba dezert z rýžového papíru, který představuje listy knihy, které jsou popsané jedlým inkoustem. To vše je ozvláštněné aromou ze staré knihy. Když nám ukázal, jak v tuku vyvaří starou knihu a pomocí speciální technologie získá aroma, které představuje vůni staré knihy z antikvariátu, tak nám všem spadla brada. Je neuvěřitelně kreativní. Nakonec jsme si s nim střihly i fotečku.

Bohatý doprovodný program plný dobrot
Kromě kuchařských show na pódiu jsme nemohly vynechat ani bohatý doprovodný program. Zářilo zde Amaso v čele s charismatickým řezníkem Františkem Kšánou, který nám naservíroval ty nejlepší masové speciality. Ochutnaly jsme chleba máčený v hovězím loji, což bylo nečekaně lahodné spojení chutí, které si budeme ještě dlouho pamatovat. Viď, Sári!

Nechyběla ani skvělá vína, která jsme pro tentokrát vynechaly - na rozdíl od většiny osazenstva :-). A protože dobrého jídla není nikdy dost, navštívily jsme stánek s olivami a olivovými oleji od Lesa, které nás nadchly svou kvalitou a jemnou chutí. Ochutnávka oliv a olivových olejů byla naprostou lahůdkou, kterou musíme doma určitě zopakovat! Anebo u nás v kanceláři.
Závěr plný inspirace
Celý den byl naplněný nejen skvělým jídlem, ale i inspirací, sdílením zkušeností a networkingem. Symposium Culinary Prague není jen o sledování mistrů v akci, ale i o ochutnávání novinek a propojování se s odborníky z oboru.
Symposium Culinary Prague 2024 potvrdilo, proč je tahle akce jednou z nejvýznamnějších gastronomických událostí v regionu. Za Rej DILKY jsme si odnesly nejen potěšené chutě, ale i plné hlavy nových nápadů a inspirací.