Zapomeňte na rychlé obědy. V restauraci Memento na Malé Straně (Říční 1) má hlavní slovo čas a klid.
Majitelé Gabriela a Jakub, spolu se šéfkuchařem Matteem, měli jasnou vizi: vytvořit místo, které má duši a kde se všechno zpomalí. I vy! Chtějí, abyste byli tady a teď. Jídlo je pro ně sice středobodem, ale zároveň jen začátkem zážitku, jehož cílem je nabídnout klid a pohodu. Abyste se mohli aspoň na chvíli odpojit od hektického světa. Tenhle přístup se teď propisuje do kompletně nového jídelního lístku.

V Mementu se hraje s časem, a to doslova. Sekce Delikatesy nabízí vyzrálé klenoty, které jen tak někde neochutnáte. Zapamatujte si jedno číslo. A sice 30. Třicet měsíců. Přesně tak dlouho zraje prémiová Parmská šunka (Prosciutto di Parma). A stejnou porci trpělivosti si vyžádal Parmigiano Reggiano, který se tu podává. K tomu si přidejte exkluzivní sýry jako Pecorino Occelli al Barolo z ovčího mléka, nebo bůvolí Camembert di Bufala.
Pokud rádi ochutnáváte, tapas vás přenesou do Španělska. Křupavé Patatas Bravas či smažené kalamáry Calamares Fritos doplní míchané masové kuličky lbondigas (z hovězího, vepřového a jehněčího masa) nebo marinované jehněčí špízy Pinchos Moruno.

Nové menu dokazuje, že šéfkuchař Matteo je mistr detailu. V předkrmu najdete hovězí Tartare di manzo obohacený o fermentované sezónní houby a 30měsíční Parmigiano Reggiano. To už je slušný rozjezd! Ale pojďme k tomu, kde čas plyne nejpomaleji: Hlavní chody.
Zkuste třeba Ossobuco alla milanese: Pomalu taženou telecí kližku s kostí, podávanou s kaší z brambor Ratte a unikátní fermentovanou fialovou mrkví. Nebo Rape a la parrilla: Grilovaného mořského ďasa, doplněného pikantní omáčkou z papriky piquillo, restovaným špenátem a grilovanými fíky.

A pokud přijdete ve dvou a opravdu si chcete dopřát, můžete si objednat Paellu pro 2 (masovou, s mořskými plody nebo vegetariánskou), jejíž příprava trvá přesně 30 minut.
I sekce pizza se v Mementu vyhnula nudě. Vedle klasiky tu najdete gurmánské pizzy s nečekanými kombinacemi. Doporučujeme zkusit Stracciatella & Mortadella, kde se snoubí sýr stracciatella, mortadella a pistáciový dip. Nebo pizzu Prosciutto Crudo s krémem ze sýru Parmigiano Reggiano. A pokud máte chuť na ostré, je tu pizza 'Nduja e Bufala s buvolí mozzarellou a pikantním salámem.
Na závěr si můžete dát klasické Tiramisu, citronový dort nebo čokoládový lava cake s tekutým středem.
Za tenhle tip nám poděkujete později!
Až ochutnáte nezapomeňte nám napsat, jaké to bylo. Na sítích @rejdilky na e-mailu info@rejdilky.cz na whatsappu +420777014262.