Co se děje
Článek

Hamburgerova cesta, aneb fascinující dějiny mletého masa + tipy, kam na hamburger zajít

Burgery buď milujete, nebo ne - nic mezi tím není. Historie slavné masové placičky ale sahá mnoho set let zpátky a o skutečném místě vzniku se vede nespočet diskuzí.

Název hamburger úzce souvisí s německým městem Hamburg. Dnes se sice běžně používá zkrácený výraz burger, ale původní název pokrmu vychází právě z hamburského způsobu přípravy mletého masa. V okolí tohoto největšího evropského přístavu chovali farmáři hovězí dobytek a jeho maso, proslulé vyjímečnou trvanlivostí i kvalitou, si oblíbili námořníci. Ti pak spolu s přistěhovalci hamburger přepravili do Spojených států. Z důvodu většího pohodlí umístili mleté maso mezi chlebové krajíce, později do rozkrojené housky. Oxfordský slovník pokrm zmiňuje už v roce 1889 , prvenství vzniku však není možné zcela přesně určit. Američané tvrdí, že hamburger vynalezl obchodník, jenž v St. Louis v průběhu všeobecné prodejní výstavy v roce 1904 osmahl mleté maso, protože mu došly klobásky. Maso podával v podobě sendviče vloženého do toastového chleba.

Jedny z prvních zmínek o burgeru podle dějepisců pocházejí ze středověku, od tureckých a mongolských válečníků. Pro lepší stravitelnost si bojovníci kusy masa vkládali pod sedlo, kde při jízdě zkřehlo. Tento způsob oslovil i ruské Tatary, kteří pak s tímto pokrmem seznámili již zmíněný Hamburk.

Fastfoody v Pompejích

Jak ale prokázaly archeologické nálezy, ideu superrychléno stravování najdeme už ve starém Římě, a patrně ještě mnohem hlouběji v dějinách. Vykopávky z Pompejí potvrdili, že místo pro přípravu jídel ve skromnmých domácnostech zpravidla chybělo. Výjimkou byly malé grily, které se využívali k rychlému vaření. Chudí se stravovali zejména na ulicích a někdy si jídlo domesli až domů, protože kuchyně byla privilegiem vyšší společenské třídy. Archeologové se shodují, že se obědy či večeře odehrávaly v pouličních restauracích podobných dnešním fastfoodům. Artefakty dosvědčují, že obchody disponovaly pultem otevřeným na ulici i provizorním posezením. Z přelomu 4. - 5. století pochází kuchařská kniha, jejjíž autorství se připisuje labužníkovi Marcu Gaviovi Apiciovi. Na stránkách dokonce objevíme recept podobný hamburgeru. Pojem rychlé občerstvení, ale znali už v Mezopotámii, kde byly nalezeny budovy s okny směrem do ulice pocházející přibližně z 3. tisíciletí př. n. l., noční konzumace jídla z veřejných jídelen byla běžná i ve starověké Číně.

Současnou podobu zřejmě burger získal v roce 1891 údajně díky Oscaru Bilbymu z Oklahomy, kterého napadlo vložit masový plátek do rozpůlené housky. Billy Ingram a Walter Anderson založili první fast food hamburger ve White Castle v Kansasu v roce 1921. MC Donals´s byl otevřen až v roce 1955 a brzy nejúspěšnějšího prodejce hamburgerů přestihl.

Burger se šupinkami zlata

V dnešní době najdeme tisíce burgerových variant. Vegetariáni místo po hovězím masu logicky sáhnou po placičce z fazolí, plátku červené řepy nebo žampionech. Běžné jsou i drůbeží či rybí variace. Například indická filiálka Mc Donald´s prodává McAloo Tikki Burger se smaženými brambory, hráškem, rajčaty a pikantním kořením. V japonském MOS burgeru zase nabízejí rýžový burger. Nejdražší burger na světě prodávají ve Wall Street Burger Shoppu v New Yorku "The Richard Nouveau Burger" obsahuje kromě šupinek zlata japonské hovězí maso, černé lanýře, husí játra fois gras, sýr Gruyére i divoké žampiony. Pořidíte ho za 175 dolarů.

Co jste možná nevěděli

V průběhu první světové války měla americká vláda v plánu přejmenovat hamburgery na takzvané "liberty sandwiches", v překladu něco jako sendviče svobody.

Na ochutnávku největšího burgeru na světě přišlo téměř 10 000 lidí. Tento megaburger připravili v roce 1982 a hmotnost překračovala 1632 kilogramů.

Pokud byste všechny burgery snědené jen v USA spojili dohromady, naši Zemi byste dokázali obtočit více než 32 krát.

Původ hranolků, které k burgerům patří takřka neodmyslitelně, nehledejte ve Spojených státech. Není ani francouzský, přestože anglický název je "french frites". Místem jejich původu je Belgie, kde si místní obyvatelé jako přílohu v létě připravovali smažené rybičky, v chladnějších částech roku jim je nahrazovaly právě osmažené kousky brambor.

Mc Donald´s prodá každou vteřinu 75 kusů hamburgerů.

Drive-in přepážky, tedy objednávku z automobilu, znali zákazníci už ve 30,. letech minulého století.

Kam na skvělého burgera?

Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Vysočina, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj

PRAHA

Bistro Čejka – Vítkova 91/30, 186 00 Praha 8
Bistro Čejka je podnik, který vás na burgery umí nalákat a nebojí se originálních kombinací. Kromě klasických variací tu občas narazíte i na nečekané speciality – například burger s vinnou klobásou nebo burger s trhaným masem. Velkou předností je, že Bistro Čejka se už po generace věnuje poctivému řeznickému řemeslu. Díky tomu mají naprostou kontrolu nad kvalitou masa i uzenin, které jsou vždy čerstvé a poctivě připravené. Každý burger tak stojí na prvotřídních surovinách a poctivém řemesle.

 

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Kancl Bistro & Burger – Husovo nám. 45, Vlašim
V nabídce najdete například Kancl chicken burger s marinovaným kuřecím prsem, čedarovou omáčkou, rajčetem, okurkou, salátem a slaninovou majonézou. Masožravce potěší Pan slaninka, v němž dominuje hovězí krk, pečená slanina a slaninová majo doplněná o čerstvou zeleninu. Na své si přijdou i vegetariáni – třeba s burgerem Vege cuketka, kde hlavní roli hraje grilovaná cuketa, halloumi, polníček, bazalka a majonéza ze sušených rajčat.

 

Ben's Burger – Pražská 614, Benátky nad Jizerou 294 71
Vyzkoušejte třeba Sweet onion s mletým hovězím masem, karamelizovanou cibulí, cheddarem, rukolou a křupavou slaninou. Pokud máte rádi výraznější chutě, sáhněte po BBQ burgeru, kde se k hovězímu masu přidává slanina, cheddar, lolo salát, chilli dip, jalapeňos, rajče a cibule. A skvělou volbou je i Avocado burger, v němž se snoubí hovězí maso se slaninou, polníčkem, cibulí, rajčetem, ementálem a jemnou avokádovou pastou.

 

JIHOČESKÝ KRAJ

Hadog American Burgers – Husova tř. 16, České Budějovice
Specialitou je Hadog burger s hovězím masem, malinovou BBQ omáčkou, slaninou, nivou, chipsy z hranolek a goudy, doplněný o červenou cibuli, majonézu, okurku a ledový salát. Oblíbenou volbou je i San Francisco, kde najdete hovězí maso, slaninu, cibulové kroužky, cheddar, zeleninu a česnekovo-bylinkovou majonézu. Na své si přijdou i vegetariáni – Vegas burger kombinuje goudu, čerstvou zeleninu, majonézu a kečup.

 

Bistro Bar Bouda – Dr. Stejskala 13, 370 01 České Budějovice
Velkým zážitkem je Wagyu burger s plátkem hovězího masa wagyu, sýrem Monterey Jack, lanýžovou majonézou, slaninézou, ananasem a čerstvou zeleninou, dochucený uzenou Maldonskou solí a lanýžovým prachem. Originální chuť nabídne i burger Kozák, kde hraje prim grilovaný kozí sýr, červená řepa, brusinky, balsamiková redukce, pistáciový griliáš a mascarpone. A pokud chcete sázku na jistotu, zkuste Smash burger se dvěma plátky masa, čedarem, slaninou, smash omáčkou, restovanou červenou i smaženou cibulkou a kyselými okurkami.

 

PLZEŇSKÝ KRAJ

Buffalo Burger Bar – Dominikánská 3, Plzeň
Buffalo Burger Bar potěší všechny fanoušky poctivých amerických burgerů a šťavnatých kombinací. Velkou klasikou je Triple cheese s hovězím masem, čedarem, southern fry omáčkou, nakládanou okurkou, červenou cibulí, rajčetem a salátem. Pro milovníky vydatných chutí je tu Sunny side s hovězím masem, sázeným vejcem, slaninou, smaženou cibulkou, slaninovou majonézou, majonézou a hořčicí. A nesmí chybět ani Western bacon, kde se k hovězímu masu přidává slanina, cibulové kroužky, rajče, dvojice sýrů cheddar a Monterey Jack, BBQ omáčka a slaninová majonéza.

 

Charlie's Burger & Bar – Sokolovská 1182/107, Plzeň 323 00
Skvělou volbou je Royal Charlie's Burger, kde se potká hovězí maso s čedarem, cibulovým chutney, slaninou, sázeným vejcem, rajčetem, salátem a zauzenou majonézou. Klasickou americkou chuť nabízí Texas Burger s hovězím masem, čedarem, slaninou, cibulovými kroužky, zeleninou a BBQ smoke omáčkou. A pro ty, kdo mají rádi pikantní kombinace, je tu Nevada Hot Burger s jalapeňos papričkami, zauzenou grilovanou paprikou, habanero majonézou, hovězím masem, čedarem a slaninou.

 

Delish – Riegrova 20, 301 00 Plzeň
Oblíbenou stálicí je Delish Bacon Burger s domácí majonézou, hovězím masem, čedarem, slaninou, červenou cibulkou, salátem a rajčetem. Milovníci výraznějších chutí si přijdou na své u Jack Daniel’s burgeru, kde hovězí maso doplňuje cheddar, hořčice, karamelizovaná cibulka a omáčka Jack Daniel’s. A pokud chcete změnu od hovězí klasiky, vyzkoušejte Crispy ASIA Chicken Burger se smaženým kuřetem, asijskou omáčkou, čerstvou zeleninou a majonézou.

 

VYSOČINA

Mad Monkey Café & Bistro - Minoritské nám. 1158/1, 586 01 Jihlava
V samém srdci Jihlavy najdete burgerárnu Mad Monkey, kde to voní po grilovaném mase a domácích omáčkách. Nabízí klasické i originálně laděné burgery, připravené z čerstvých surovin a servírované s křupavými hranolky. Každý burger má svůj charakter a chuť, kterou dotahují vlastní receptury omáček.

Master Burger – Romana Havelky 4854, 586 01 Jihlava
Master Burger nabízí poctivé burgery, které si můžete vychutnat s bulkou dle vlastního výběru. Klasikou je Beef burger s hovězím masem, nakládanou okurkou, cibulí, rajčetem, salátem a omáčkou. Vydatnější variantu představuje Sunrise burger, kde se k hovězímu masu přidává cheddar, slanina a vejce, doplněné o čerstvou zeleninu. A zajímavou kombinaci chutí najdete u Kypros burgeru, v němž se snoubí hovězí maso se sýrem halloumi, slaninou a dalšími klasickými ingrediencemi.

 

The Legends – Restaurant & Pub, Husova 1643/26, 586 01 Jihlava
Klasikou podniku je Legenda burger s hovězím masem se zeleným pepřem, okurkou, salátem, opečenou cibulkou, slaninou, rukolou a česnekovým dressingem. Netradiční kombinace nabízí Totti burger, kde se hovězí maso snoubí se sušenou šunkou, parmazánovým chipsem, sušenými rajčaty, polníčkem a bacon aioli. Milovníci kuřecího si zase přijdou na své u Pelé chicken burgeru s grilovaným kuřecím prsem, římským salátem, červenou cibulí a česnekovým dressingem.

 

KARLOVARSKÝ KRAJ

Špunt & Knoflík Company – Bělehradská 1072/9, 360 01 Karlovy Vary
Oblíbený je Crispy Chicken Burger se smaženým kuřecím masem, milovníky pikantního potěší Chipotle Burger nebo Jalapeños Burger s jemně pálivou příchutí. Pro fanoušky klasiky je tu BBQ Burger, kde se spojuje šťavnaté hovězí maso s BBQ omáčkou.

 

Jack Grill&Bar – Zeyerova 1, Karlovy Vary
Stylová stejkárna a burgrárna ve stylu Divokého západu s jasným odkazem na Jacka Danielse. Nabízí šťavnaté burgery a grilovaná masa připravená s důrazem na chuť a kvalitu, ideální pro všechny, kdo si chtějí dopřát pořádný burgerový zážitek.

 

ÚSTECKÝ KRAJ

Retros Steakhouse – Masarykova 966/226, Ústí nad Labem
Retros Steakhouse je místo pro milovníky kvalitního masa a netradičních burgerových kombinací. V nabídce najdete například burger s trhaným kachním masem, burger s křenovou majonézou nebo burger s vepřovým bůčkem – každý s výraznou chutí a důrazem na šťavnatost masa.

 

Restaurace Plavecká – A. Jiráska 3149, 415 01 Teplice
Oblíbený je Bacon burger s opečenou slaninou, ledovým salátem, červenou cibulkou, nakládanou okurkou, rajčetem a pepřovým dresinkem. Na milovníky středomořských chutí čeká Tzatziki burger s hovězím masem, ledovým salátem, balkánským sýrem, černými olivami, rajčetem a tzatziki dresinkem.

 

LIBERECKÝ KRAJ

Chicago Bar & Grill – Dr. Milady Horákové 391/1, 460 01 Liberec
Oblíbený je The Original s hovězím burgerem, křupavou slaninou, cheddar sýrem, ledovým salátem, rajčaty, červenou cibulí a baconézou, podávaný s hranolky a coleslaw nebo spicy pickle. Pro větší hlad je tu Uncle Sam, dvojitý hovězí burger s americkým sýrem, slaninou, zeleninou a majonézou, rovněž s hranolky a salátem. Milovníky výrazných chutí potěší Bacon Jack Smash, dvojitý hovězí smash burger se slaninou, sýrem Monterey Jack, smaženou cibulkou, kyselými okurkami a smash sauce.

 

JayJay's Burger House – Moskevská 131/34, Liberec, 460 01
JayJay's Burger House láká na originální kombinace chutí a poctivé hovězí maso. Oblíbený je Paličák Burger s česnekovou majonézou, slaninou, kyselou okurkou a ledovým salátem. Milovníci sladko-slaných kombinací ocení Springer Burger, kde se snoubí chipotle majo, slaninový džem, cheddarový chips, Philadelphia, jarní cibulka a salát. Pro fanoušky netradičních chutí je tu Hrušák Burger s hovězím masem, limetkovou majonézou, hruškovým chutney, gorgonzolou, červenou cibulí a polníčkem.

 

PARDUBICKÝ KRAJ

Tasty Restaurant – Havlíčkova 445, 530 02 Pardubice
Tasty Restaurant nabízí burgery z kvalitního masa a s promyšlenými chutěmi. Oblíbený je burger z mletého hovězího krku podávaný v sezamové briošce s cheddarem, karamelizovanou cibulí a BBQ majonézou. Pro milovníky trhaného masa je tu Trhaný burger s konfitovaným hovězím, brioškou, rajčatovou salsou s chipotle a červenou cibulí. A kdo má rád kuřecí varianty, ocení burger se smaženým kuřetem, brioškou a chilli medovou majonézou, který přináší pikantní sladkou chuť.

 

Putyka Osík – Osík 257, 569 67 Osík
Vyzkoušejte Smash Burger s hovězím 2×90 g, cheddarem, slaninou, cibulí, hořčicí a kečupem, Blue Cheese Burger s nivou a grilovanou hruškou pro milovníky netradičních chutí, a PUTYKA Burger, bacon burger přelitý horkou cheddarovou omáčkou, který je opravdovou sýrovou lahůdkou.

 

Mama's Burger – Masarykovo nám. 172, 530 02 Pardubice
Mama's Original Burger s čedarem, slaninou, polníčkem, rajčetem, červenou cibulí, jalapeňos, kečupem a smoky majonézou. Pro milovníky výrazných chutí je tu Magnific Burger s gorgonzolou dolce, škvarečky z pancetty, fíkovým chutney, polníčkem, ajvarem a bylinkovou majonézou. A pro sladko-pikantní zážitek vyzkoušejte Maple Chilli Burger s chilli maple majonézou, smaženými cibulovými kroužky, hovězím masem se sýrem raclette, javorově glazovanou slaninou, rajčetem, kečupem a polníčkem.

 

Burgrárna – Bratranců Veverkových 566, Pardubice
Burgrárna láká na burgery z vyzrálého hovězího masa s výraznými chutěmi a poctivou přípravou. Oblíbený je Slaninéz se slaninou, čedarem, karamelizovanou cibulkou, salátem a slaninézou v máslové bulce. Pikantní variantu nabízí Chalapeňák s jalapeňo papričkami, červenou cibulí, salátem a chalapeňo dresinkem. Pro milovníky vydatnějších kombinací je tu Sedlák, kde se k hovězímu masu přidává slanina, čedar, vejce, karamelizovaná cibule, grilované žampiony, rajče, salát a slaninéza.

 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Red Chilli Texas Burger – Velké náměstí 164/4, Hradec Králové
Red Chilli Texas Burger je místo pro všechny, kdo mají rádi šťavnaté a výrazně kořeněné burgery. Nabízí klasické i originální kombinace hovězího masa se sýry, slaninou a čerstvou zeleninou, které potěší každého fanouška poctivého burgeru.

 

EB Diners – Dolík 75, 503 11 Hradec Králové
EB Cheeseburger s hovězím masem, cheddarovým a Krolewski sýrem, rajčetem, marinovanou červenou cibulí a bluecheese majonézou. Pikantní zážitek nabízí Pepper burger s hovězím masem se zeleným pepřem, uzeným sýrem Krolewski, opečenou slaninou, salátem a pepřovou majonézou. Pro milovníky Mexika je tu Mexico burger, kde se k hovězímu masu přidává cheddarová omáčka, drcené nachos, nakládaný kaktus, jalapeños, marinovaná červená cibule, salát a BBQ omáčka.

 

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Smash Burgers – Moravské nám. 4, 602 00 Brno
Smash Burgers nabízí burgery připravené ze stařeného hovězího masa s typickou šťavnatostí a čerstvými ingrediencemi. Oblíbený je Smash Original se dvěma plátky cheddaru, special majonézou, bílou cibulí, domácími okurkami a čerstvě upečenou mléčnou bulkou. Lehčí variantu představuje Letní Smash s rajčetem, salátem, cheddarem, domácími okurkami, bílou cibulí a special majonézou. A pro milovníky netradičních chutí je tu Arabský Smash se stařeným hovězím masem, krémovou fetou, veggie majonézou, okurkovou raita a sumac cibulí v naší čerstvé bulce.

Burger INN – Beethovenova 7, 602 00 Brno
Burger INN v Brně přináší burgery z vyzrálého hovězího masa z farmy Škodovi s důrazem na kvalitní suroviny a originální kombinace chutí. Cheddar Bacon Burger s Iberijským špekem, Sharp Irish Cheddarem, Inn slaninou, rajčetem a salátem z farmy Ráječek, bílou cibulkou, nakládanou okurkou, Inn Mac majonézou a Inn houskou. Neobvyklou chuť nabízí Twist’n’Shout Burger s Red Leicester sýrem, karamelizovanou cibulkou a asijskou umami Twist’n’Shout majonézou. Pro odvážné je tu PBJ Burger s dvojitou Inn slaninou, Sharp Irish Cheddarem, arašídovým máslem od LifeLike, borůvkovou marmeládou a Inn houskou.

 

ZLÍNSKÝ KRAJ

Bistrov Zlín – Podlesí II 5610, 750 05 Zlín
Bistrov Zlín nabízí burgery s grilovanou bulkou na másle a šťavnatým mletým hovězím masem. Oblíbený je Flash s čedarem, slaninou, rajčátky, salátem, cibulí a mixem omáček – BBQ, medová majonéza a hořčičný dip. Pro opravdu vydatnou porci je tu Double Crispy s dvojitou dávkou hovězího, slaniny a čedaru, dvěma kyselými okurkami, cibulí a stejnou kombinací omáček. A netradiční chuť nabízí Tvargl, kde se k hovězímu masu přidávají olomoucké tvarůžky ve slanině, čedar, rajčátka, salát, cibule a omáčky BBQ, medová majonéza a hořčičný dip.

 

Bůrger – Školní 3362, Zlín
Bůrger přináší originální a vydatné kombinace, které potěší každého milovníka burgerů i netradičních variant. Oblíbený je Vesničan, burger připomínající nedělní oběd u babičky, s hovězím masem, uzeným oštiepokem, slaninou, aioli, cibulovkou, salátem, křupavým bramboráčkem a polníčkem. Pro vegetariány je tu Čočkyn!, kde se snoubí červená a černá čočka, vajíčko, karamelizovaná cibulka, kyselá okurka, aioli a salát v naší housce. A milovníky pikantních chutí nadchne Pikant hot dog se štýrským párkem s jalapeňem a cheddarem, chipotle majonézou, cheddarovou omáčkou, paprikovou salsou a srirachou.

 

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Jack’s Burger Bar – Hlavní tř. 583/101, 708 00 Ostrava
Jack’s Burger Bar nabízí šťavnaté burgery s poctivým hovězím masem a originálními kombinacemi. Open-faced Kentucky Cheeseburger s mletým hovězím masem, cheddarem, anglickou slaninou, salátem dubovým, rajčetem, čerstvou petrželí a Tripple Cheese omáčkou. Pro klasické chutě s vejcem a slaninou je tu South Dakota Burger, doplněný salátem Lollo, rajčetem, kyselou okurkou, červenou cibulí a slaninovou omáčkou. A pro milovníky sýrových zážitků je ideální Arizona Cheeseburger se smaženým sýrem Gouda v kořeněné strouhance, cheddarem, červenou cibulí, rajčetem, polníčkem, salátem dubovým, domácí rajčatovou omáčkou a Jackovou tatarskou omáčkou.

 

Bistro jak cyp – Sokolovská 47, 708 00 Ostrava
Bistro jak cyp nabízí vydatné burgery s grilovanou bulkou na másle a kombinací hovězího i lehce pikantního trhaného vepřového masa. Pro opravdu velký zážitek je tu Big Gun se dvěma plátky hovězího, trhaným vepřovým, slaninou, čedarem, ementálem, rajčátky, salátem, cibulí a omáčkami BBQ, medová majonéza a hořčičný dip. Menší variantu představuje Little Gun se stejnou kombinací ingrediencí, ideální pro mírnější hlad. A klasickou volbou je Turbo, kde se snoubí hovězí maso, slanina, čedar, rajčátka, salát, cibule a omáčky BBQ, medová majonéza a hořčičný dip.

 

OLOMOUCKÝ KRAJ

Burger & Beer Brothers Pod Limpou – Dolní nám. 22/43, 779 00 Olomouc
Single Smash Truffle Burger, kde se mleté hovězí maso ve stylu smash snoubí s lanýžovou majonézou, butter cheese, slaninou, marinovanou cibulí a polníčkem v černé bulce. Pro masové nadšence je tu Slaninátor s hovězím masem z mladého býčka, dvojitou porcí slaniny, Irish Red Cheddarem, sázeným vejcem, červenou cibulí, polníčkem a slaninovým dresinkem. A fanoušky trhaného masa nadchne Trhák, kde se podává dlouho pečená trhaná vepřová krkovice, nakládaná červená cibule a okurka, Irish Red Cheddar, coleslaw salát a BBQ omáčka.

 

Smashin' Machine – Sokolská 968/3, 779 00 Olomouc 9
Smashin' Machine nabízí burgery se šťavnatým hovězím masem připraveným stylem smash. Oblíbený je Oklahoma Burger s dvojicí hovězích plátků grilovaných na cibuli, cheddarem a charakteristickou Oklahoma omáčkou. Lehčí variantu představuje Summer Burger s hovězím masem, cheddarem, salátem, okurkou a smash majonézou. A pro milovníky pikantních chutí je tu Chilli Burger s hovězím, cheddarem, slaninou, jalapeños a chipotle majonézou.

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také