Co se děje
Článek

Grundle, ideální dobrota na zobačku k pivu i k vínu

Vítejte ve světě gastronomie, kde i nejmenší pokrmy mohou mít svůj velký příběh. Dnes se podíváme na skromné, ale významné hrdiny rybích talířů – na grundle. Tito drobní vodní obyvatelé jsou oblíbenou pochoutkou nejen na českém stole, ale najdou si své místo i v kuchyních jiných kultur. Smažená rybička totiž zdaleka nemusí být jen ze známého britského národního jídla fish and chips. 

Původ a historie

Název i samotná tradice smažení rybek má kořeny v německém Bavorsku, odkud se recept na vlnách řek a plavců dostal až k nám. V období, kdy byly mřenky v našich vodách běžnou záležitostí, byly vyhledávanou delikatesou, která dosahovala až čtyřnásobně vyšší ceny než jiné druhy ryb. Nejen kulinářsky, ale i léčivě byly mřenky ceněné, neboť jejich pasta měla široké využití až do léčebných přípravků.

Grundle v Praze

Tato miniaturní pochoutka, většinou připravovaná z mřenek, byla kdysi obalována a smažena zaživa přímo v pražském Podskalí. I když dnes již ve Vltavě mřenkové mraky neplavou, tradiční přípravu grundlí lze realizovat s jinými malými rybkami. Klasická mřenka je nahrazena například hrouzkem či malými kaprovitými rybkami, které po výlovu zbydou. A pro milovníky exotičtějších chutí je možné zkusit i malé mořské rybky, které jsou v zahraničí pro přípravu grundlí běžně používány.

Náš tip: Na skvělé grundle si můžete zajít do Měšťanského hostince U váhy. Grundle tam mají dlouhou tradici už od první republiky a jsou skvělé! Jsou z Podskalí a podávají se s rozpečenou bagetkou a doporučením na česnekový dip nebo majonézu s uzenými chilli papričkami. Nezklame vás také Pivovar Spojovna, kde grundle podávají s báječnou remuládou. Do třetice všeho dobrého zkuste Les Moules, kde rybičky skvěle doplňuje česnekovo-citrónová aioli a fermentovaná zelenina.

Proč jsou grundle tak oblíbené?

Základem je jednoduchost a rychlost přípravy, ale především jedinečná chuť a křupavost, která je doprovází. Jednoduchost a rychlost přípravy činí z grundlí ideální pochoutku pro mnohé příležitosti, od rodinných večeří po setkání s přáteli nebo jako delikátní občerstvení na různých společenských akcích. Díky své malé velikosti a příjemnému trojobalu poskytují jedinečný gastronomický zážitek – jsou to kousky plné chuti, které si můžete dát na jedno sousto.

Grundle ve světě

Ve světě jsou grundle známy pod různými názvy, jako jsou "caca" v Bulharsku nebo girice v Chorvatsku, Řekové jim zase říkají gavros tiganitos. Podávají se jako ideální snack k pivu nebo jako součást bohatě prostřeného stolu.

Grundle jsou dokonalým příkladem toho, jak i malé ryby mohou mít velký gastronomický význam. Ať už vychutnáváte tyto rybí lahůdky v České republice, na slunných plážích Řecka nebo v oblastech Bulharska, vždy se jedná o zážitek, který zpříjemní vaše gurmánské cesty.

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také