Na zvěřinových specialitách si můžete pochutnat během celého roku, nejvíce se ale hoduje na podzim. Nicméně kdo říká, že na zvěřinu nemůžete vyrazit na přelomu ledna a února? Kam můžete zajít na zvěřinové hody právě teď?
Zvěřinové hody jsou už dlouhá léta naší tradicí, a nejen na vesnicích si můžete pochutnat na zvěřině v nejrůznější úpravě.
Restaurace Obecní dům, náměstí Republiky 1090/5, Praha 1
Každý den od 30. ledna do 12. února budou zvěřinové hody probíhat v krásné restauraci v centru Prahy přímo v Obecním domě. Menu vyladili mistři kuchaři i cukráři a stojí za to.
Studený předkrm
Kančí paštika, cibulové chutney, brusinkové želé, česneková bagetka 245 Kč
Teplý předkrm
Zapečené jelení ragú, smetana, žampiony, sýr Saint agur 245 Kč
Polévka
Králičí kaldoun kořenová zelenina, játrové knedlíčky, petržel, nudle 125 Kč
Hlavní jídla
Jelení perkelt, bramborové nočky, zakysaná smetana, erős pista 320 Kč
Kančí vrabci, kedlubnové zelí, chlupaté knedlíky, pečená cibulka 320 Kč
Jelení medailonky, šípková omáčka, kompotovaná hruška a jeřabiny, perníkovo-bramborové koblížky 390 Kč
Smažený kančí řízek, bramborový salát, citron, brusinky 320 Kč
Dezert
Medovo-perníkový koláč, krém z rakytníku a zakysané smetany, jeřabiny 180 Kč
Tak nečekejte na podzim a přijďte si pochutnat na zvěřině už teď.
Proběhlé akce:
Kam jinam zajít na zvěřinu než do Deeru, který má divoké zvíře rovnou ve svém názvu. A šéfkuchař Lubomír Dolejš se úkolu vytvořit speciální podzimní zvěřinové menu zhostil jak jinak než skvěle. Moderní kuchyně z kvalitních surovin se závanem historie je totiž jeho oblíbenou disciplínou. A menu stojí za to. Co byste řekli třeba na jelení hřbet, který doprovází dušená jelení plec, zeleninové pyré s jalovcem, bramborové nočky a divoké brusinky nebo hřbet z daňka, jehož chuť doprovází pyré z pečeného celeru a brambor, hlíva královská a omáčka z portského vína? A to zdaleka není vše. Více o zvěřinovém menu v Deeru se dočtete v tomto článku.
Bistro Kampa, Říční 563/1, Praha 1
Podzim rovná se zvěřina. Bistro Kampa je na milovníky kančího, dančího či srnčího připraveno. Mrkněte sami, že zvěřinové menu mají doslova luxusní.
Kolkovny Restaurants: Kolkovna Budějovická, Kolkovna Olympia, Kolkovna Dock, Kolkovna Argentinská, Kolklovna Celnice, Kolkovna v Kolkovně
Pro Kolkovny je říjen ve znamení zvěřinových delikates. Šéfkuchař Josef Topol spolu s kolegy sestavil krásné podzimní menu. A k masu se skvěle hodí čepovaný nefiltrovaný Prazdroj. A jak sami říkají: "Co více vám může zlepšit náladu v podzimním pochmurnu, než dobré jídlo a pití." A otázka je to opravdu jen řečnická. Menu se podává od 14. října.
Vychutnat si můžete grilovanou dančí svíčkovou, kančí kýtu se šípkovou omáčkou, burger z dančího masa plus dýňovou polévku a švestkový crumble. Podzim jak vyšitý. Menu si dáte ve všech Kolkovnách.
Osika, Osiková 2882/4, Praha 3
Se šípkovou nebo se zelím? V Osice budou mít obojí! O víkendu 25.-27.11.2022 k nim můžete dorazit na ZVĚŘINOVÉ HODY! Bude to stát za to, doražte.
Restaurace U Vodárny, Korunní 75, Praha 3
Restaurace U Vodárny je známá svým bohatým poledním menu. A zvěřinu na něm najdete každý den včetně víkendu. Třeba kančí guláš s domácími bramboráčky a cibulkou nebo jelení nudličky na červeném víně. Zastavte se na oběd.
Cafe Graf, Palackého 1, Praha 1
Zvěřinové hody dorazily i do Cafe Graff. Šéfkuchař Petr si pro připravil to nejlepší z českých lesů. A bude to divočina.
Pivovar Spojovna, U Kunratického lesa 1801, Praha 4
Sváteční zvěřinové hody ve Spojovně vypuknou od obědů 28.10.,29.10. a 30.10. Pochutnat si budete moct na zvěřinové polévce s knedlíčky, zvěřinové paštice, hřbětu z jelena siky s dýňovým pyré a glazovanými kaštany, kančích výpečcích s krémovým špenátem a opečenými škubánky, dančí kýtě po myslivecku s máslovými spätzlemi anebo jelením burgru. No a ke zvěřině se nehodí jen červené víno, ale za nás (a za Spojovnu) je ideální tmavý ležák (nově na čepu) Hrdinný Kyjevák 12, protože chuťově se spolu krásně doplňují. Vyzkoušíte?
Staročeská krčma, V. P. Čkalova 15, Praha 6
Máte chuť na zvěřinu? Staročeská krčma je sázka na jistotu. Zvěřinové menu totiž najdete v jejich nabídce pravidelně a každých cca 14 dní jej obměňují, takže můžete chodit pořád a pořád dokola a nikdy se nebudete nudit. Tentokrát si můžete vybrat mezí jelení kýtou v šípkové omáčce s karlovarským knedlíkem a jelení plecí na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky.
Mama Shelter, Veletržní 1502/20, Praha 7
Mama vaří zvěřinu. Od 15. do 30. listopadu v oblíbeném holešovickém hotelu. Menu již brzy!
Al Mulino, Národních Hrdinů 2, Praha 9
Al Mulino rozjíždí pořádnou divočinu.
- carpaccio z daňka, enoki pyré z lesních plodů
- srnčí hřbet, lanýž, podzimní zelenina na másle, omáčka z pečených jablek
- muflon v barolu, macerované lišky, mandlová kroketa, kaštany
- bažant, houževnatec, pyré z hrušek, pancetta
Vyberete si?
Dvůr Hoffmeister, Velké Číčovice 45, Číčovice
Hoffmeister nezahálí má připraveno podzimní menu. Co byste řekli na takovou křepelku, která rozhodně patří mezi zvěřinu. A křepelka z Hoffmeistera má mandlovou nádivku a je podávaná s růžičkovou kapustou a omáčkou z vlašských ořechů a vypadá skvěle. No a chutná ještě líp.
PROBĚHLÉ AKCE
Kbelský pivovar, Mladoboleslavská 1122, Praha 9
Od úterý 25. ledna zpestří nabídku Kbelského pivovaru zvěřinové hody.
Těšit se můžete na dančí pečeni s brusinkovou omáčkou, jelení guláš, bažantí vývar, srnčí paštiku, bažantí stehýnka na červeném víně, zajíce na smetaně, zvěřinový mix grill, a kančí pečeni se šípkovou nebo kančí kýtu se zelím.
Penzion Grunt si pro vás připravil zvěřinové hody od 3. do 5. prosince 2021.
A na co se můžete těšit?
- Zvěřinová masová paštika s brusinkovou omáčkou, domácí briožka 129,-
- Silný zvěřinový vývar s nudlemi, zeleninou a játrovými knedlíčky 69,-
- Srnčí guláš se špekovým knedlíkem 189,-
- Jelení kýta na smetaně s domácím houskovým kendlíkem 265,-
- Kanec se šípkovou omáčkou a s perníkovým karlovarským knedlíkem 245,-
- Vrabec z kančího masa se zelím, brambové placky 189,-
- Bažantí řízečky, bramborový salát 265,-
- Pošírovaná hruška v bílém víně, vanilkový krém, perník 75,-
Vánoce se kvapem blíží, proto budou připraveny také oblíbené zimní nápoje jako je domácí vaječný likér, medovina nebo punč.
Přijďte posedět, a pochutnejte si na zvěřinových specialitách v Penzionu Grunt.