Co se děje
Článek

Rozhovor s Jiřím Smetanou nejen o pivním podnikání

Nedávno jsme se vydali "na jedno" do pivovaru Červený Vlk na Boží Dar, kde si dva dlouholetí spolupracovníci a především kamarádi splnili sen. Jednoho z nich se nám podařilo trochu vyzpovídat. Jiří Smetana se s námi podělil nejen o to, jak se svým kamarádem Stanislavem Roháčkem otevřeli pivovar pár dní před prvním lockdownem. Může podnikání dvou kamarádů fungovat? A proč pivovar nese název "Červený vlk"?

Jirko, prozraďte nám, co jste se Standou dělali před tím, než jste se do pustili do pivovarnictví? Zabývali jsme se spoustu let pěstováním a obchodem s chmelem.

Kamarádi a byznys - jde to dohromady? Samozřejmě, že to jde. U nás je to prověřeno lety kamarádství i spolupráce.

Museli jste se pro splnění snu zadlužit? Ano, výrazně.

A co vaše rodiny, podporují vás, nebo si svůj sen před nimi musíte obhájit? Naše rodiny nás podporují, až se jim divím.

Jak byste svůj podnik popsali? Jako vzdušný prostor, provoněný dřevem, s dobrou kuchyní, pivem, dobrou náladou a pohodou.

A co vaše piva, jaká máte v nabídce?  Božídarský Jelen - typický český kvalitní ležák, Bílý Hranostaj - lehká pšenice rakouského typu, Lehký Střízlík - osvěžující lehké výčepní pivo, Nachmelený Jezevec - IPA s českým šmrncem, a naše vlajková loď Červený Vlk - fúze mezi tradičním vídeňským ležákem 19. století a moderním polotmavým pivem. Toto pivo letos vyhrálo i cenu na mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích: 1. místo v kategorii polotmavé pivo.

Byl rok 2020 pro vznik pivovaru dobrá volba? Otvírali jsme poslední pátek před prvním lockdownem, kdybychom tušili... Na druhou stranu, i když se nám výstavba zdála drahá a pomalá, z pohledu dneška ještě dobrý...

Mini a mikro pivovarů je již poměrně slušné množství, takové, že se i mezi nimi najdou tací, kteří nemají pivo řekněme v nejlepší kondici. Je málo sládků, jak jste s k tomuto postavili vy? Máme výborného sládka s mezinárodními zkušenostmi.

Co nejvíce trápí pivovarnický obor? Covid, růst cen energií, nekonečné množství kontrolních orgánů od finančáku přes celníky po hygienu a nejistota oboru.

Co byste mi poradil, kdybych si chtěla otevřít minipivovar?  Nedá se radit, to člověk buď udělá nebo ne.

Chcete někomu poděkovat? Spoustě lidí a oni vědí, kteří to jsou...

Má vaše podnikání i sociální/společenský rozměr? Hospoda byla vždy přirozeným komunitním centrem, v tomto smyslu doufám fungujeme i na Božím Daru. Navíc dáváme práci lidem v těžce zkoušeném kraji. A podrželi jsme je i během lockdownu.

Chystáte nějaké novinky na rok 2022? Každý měsíc máme novinku, díky lockdownum musíme vytvořit měsíční piva pro únor - červen, dále určitě uděláme tradici z pilotního ročníku festiválku, který jsme udělali v červenci roku 2021.

Asi se vás ptá každý, ale proč Červený Vlk? Červený - rubínová barva, vlk - akronym pivního stylu vídeňský ležák.

Koho považujete za konkurenci? Nikoho a pokud ano, tak konkurenci máme rádi.

Kdybyste teď nebyli v Červeném Vlkovi, kde byste byli?  Asi stále u chmelového byznysu.

Přijdete k nám na natáčení rozhovoru #gastrotalk? Ano, přijdeme rádi.

Proč by se k vám naši čtenáři měli vydat? Krásné místo, krásná budova, přátelský a ochotný personál, skvělé jídlo a pivo.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také