Co se děje
Článek

Už jste letos grilovali

Griluje se na zahradách, terasách i miniaturních balkonech. S rostoucí venkovní teplotou se úměrně zvyšuje spotřeba masa připraveného na roštu. Vepřová či hovězí žebra se stávají nedostatkovým, podpultovým zbožím. Mezi sousedy se pořádají soutěže o nejlepší steak. Děti škemrají o karbanátek. Milovníci rybích pochoutek připravují na grilu dobroty z masa nabušeného speciálními omega-3 mastnými kyselinami. Chcete připravit ostatním nezapomenutelný gurmánský zážitek? Chcete vyzkoušet v restauraci steak a nevíte, který si vybrat? V následujícím textu vám poradíme, jak vybrat u řezníka nejlepší maso na steaky i které druhy masa jsou nejvhodnější na grilování.

HOVĚZÍ STEAK, VYPEČENÁ DOBROTA PRO MUŽE

Jak poznat, který kus flákoty koupit? U steaku platí, že nejchutnější je z dobře vyzrálého masa. Poznáte ho podle výrazné vůně a podle důlku, který zůstane v mase, když do něj píchnete prstem. Podle Francouzů je nejlepší steak z vysokého roštěnce (entrecote, rib eye). Chcete-li si pochutnat na nejjemnějším masíčku, zvolte svíčkovou, která má nejslabší vlákna. Steak se připravuje rychlým opečením na sucho na grilu nebo na pánvi. Abyste si svůj plátek masa náležitě vychutnali, měli byste vědět, jak moc ho chcete propečený. Pro stupně propečení se ustálila stupnice:

Rare:

Krátce opečený steak, zvenku je světle hnědý, uvnitř červený a vlažný. Opéká se 5–7 minut z každé strany.

Medium:

Středně propečený – opéká se z každé strany 7–9 minut. Steak bude šedohnědý, uvnitř horký a na středu narůžovělý.

Well done:

Maso je propečené, rovnoměrně šedohnědé, po ukrojení nevytéká červená šťáva. Na jeho přípravu je potřeba 9–11 minut z každé strany.

JAK PŘIPRAVIT BOŽSKÝ STEAK?

Nikdy nedávejte maso na gril nebo na pánev rovnou z lednice. Minimálně hodinu před grilováním je vytáhněte z lednice a nechte odpočívat při pokojové teplotě. Osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Poté můžete maso naložit do nejrůznějších marinád, které skvěle doplní chuť a vůni. Chcete, aby bylo maso křehčí? Přidejte do marinády citrónovou šťávu, olej nebo alkohol.

TEST PROPEČENOSTI

Nejjistější je teploměr, ten vám přesně řekne, jak moc je maso propečené. Všichni ale nemáme doma teploměry, jak si poradit i bez nich? Stačí zabořit bříško prstu do masa a hned víte, na čem jste. Rare steak poznáte podle toho, že po zaboření prstu do masa se otisk vrátí do původní podoby. Medium vás už nepustí tak hluboko a do propečeného steaku well done prstem důlek neprotlačíte.

Test propečenosti

50–54 °C rare – krvavý

55–57 °C medium rare – středně krvavý

58–60 °C medium – středně propečený

61–64 °C medium well – velmi propečený

65–71 °C well done – úplně propečený (kuchařovo srdce krvácí)

DOBROTY Z VEPŘOVÉHO

Vepřové maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa na grilování. Oproti jiným druhům masa je šťavnatější, protože má v sobě více tuku. V pomyslném žebříku oblíbenosti vede krkovička, kterou poznáte podle výrazného mramorování. Druhé místo patří žebírkům z bůčku. Ideální delikatesa k čerstvě natočenému pivu. Nemáte rádi mastné? Vyberte si z méně tučných mas jako je třeba ořech nebo vepřová panenka, která obsahuje pouze kolem 2 % tuku.

MASOVÉ KOULE PRO DĚTI

Většinu dětí potěšíte pochoutkami z mletého masa. Karbanátky a masové koule patří mezi nejpopulárnější dětská jídla. Chcete děti odměnit? Připravte jim sladkou tečku na závěr. V současné době frčí recepty z nadýchaných pěnových bonbónů. Za jahodové špízy prokládané marshmallows vás budou vynášet až do nebes. Nevěříte? Zkuste a uvidíte.

KUŘECÍ KLASIKA

V našich končinách se griluje kuřecí maso asi nejčastěji. Jedná se o dietní maso s minimem tuku.  Proto je lepší kuřecí kousky opékat i s kůží, která dodá masu tučnost, zachová šťavnatost a tím pádem i lepší chuť.

JEHNĚČÍ A TELECÍ MASO NA GRIL? PROČ NE!

Telecí je velmi jemné maso, které neobsahuje téměř žádný tuk. Víte proč? Maso je z telat do tří měsíců věku. Tukovou vrstvu si zvířata ještě nestačila vytvořit. Ke grilování je nejlepší maso z hřbetu. O něco starší je jehněčí maso, které pochází z mladých ovcí do věku šesti měsíců. Jehněčí bude nejlépe chutnat po naložení do marinád s červeným vínem a výraznými bylinkami.

PŘIDANÁ HODNOTA GRILOVÁNÍ

Sbíhají se vám po přečtení článku sliny na grilovanou dobrotu? Pozvěte rodinu, obvolejte známé, zajděte na nákup a vytáhněte gril. Pokud chcete jen odpočívat a bavit se, zajděte do restaurace, kde se griluje. Nechte se obsluhovat. Vybírejte si přílohy, omáčky, objednávejte si vychlazené půllitry. Vychutnávejte si letní pohodu, relaxujte u dobrého jídla a pití. Práce a starosti vám neutečou. Co vám zůstane, jsou vzpomínky na příjemně prožité odpoledne či večer.

Z VODY NA GRIL, Z GRILU NA VÁŠ TALÍŘ

Grilování ryb se u nás stále zatím moc nerozšířilo a je to škoda. Ryby jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin, s minimem tuku, a naopak s cenným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Nejčastěji „potkáte“ na grilu makrelu. Existují ale i jiné druhy ryb, které stojí za to ochutnat. Rybí maso neobsahuje kolagen, proto nebude po grilování nikdy tuhé. Vhodné jsou tučnější druhy ryb. Jak rybu správně připravit? Základem je opékat maso i s kůží. Nepřijdete tak o šťavnatost. Mražené ryby rozmrazujte v lednici. Poté stačí osolit, okořenit a šup s ní na rozpálený gril. Největší pochoutku však připravíte z čerstvých ryb. Rybí maso je velmi jemné, často se při obracení rozpadá. Proto je lepší opékat rybu v celku v zavíracím roštu nebo na pánvi. Můžete ji také zabalit do alobalu. Při tomto postupu se sice připravíte o křupavou kůrčičku, ale zase se vám nerozpadne a uvnitř bude krásně šťavnatá. Jen nezapomeňte rybu před zabalením potřít olejem. Jinak se vám bude lepit na alobal.

NEJLEPŠÍ RYBY NA GRILOVÁNÍ

Jaká ryba je na grilování nejlepší? Ta, která vám bude chutnat. Z našich potoků a rybníků mají nejchutnější maso dravé sladkovodní druhy ryb: pstruzi, candáti, sumci. Opomíjenou rybou je kapr. V Třeboni se však počítají například kapří hranolky k nejvyhlášenějším specialitám, na které se sjíždějí hosté ze širokého okolí. Největší delikatesou je maso z úhoře, obzvláště z mladého, kterému se říká monté. Jak říká Otta Pavel ve své knize Zlatí úhoři: „Mají na ně spadeno nejlepší kuchaři a labužníci celého světa. Někdy za ně platí i zlatem.“ Mimořádná chuť masa dostala bohužel úhoře na pokraj vyhynutí. Z obyvatel moří a oceánů mají nejšťavnatější maso makrely, lososi a tuňáci. Makrela se nejčastěji peče v celku na roštu nebo nad ohněm napíchnutá na prut. Maso z lososa se předpřípravou porcuje většinou na filety. Z tuňáka vykouzlíte božské steaky. Nemáte rádi rybí maso kvůli tomu, že je cítit “rybinou“? Ochutnejte tuňáka. Budete překvapeni jeho chutí. Není to klasické rybí maso. Má podobnou strukturu jako hovězí.

ULOVTE SI RYBU NA OBĚD

V některých rybích restauracích si můžete ukázat v sádce na rybu, kterou chcete. Tu vám vyloví a na přání připraví. Někde vám dokonce půjčí rybářské náčiní a k obědu vám ukuchtí rybu, kterou jste si vlastnoručně ulovili.

KAM ZA DOBROTAMI Z GRILU

Olivův pivovar 

Pro nadcházející víkendové dny chystá Olivovův pivovar speciality z oblíbeného grilu. K dispozici budou také sezónní míchané nápoje a skvěle nachlazená piva od sládka Pavla. Přijďte si užít letní dny odpočinku v pivovaru.

Beercheckpoint 

S radostí oznamujeme, že letní grilovačky v Beercheckpointu jedou! Jakožto milovníci dobrého jídla a piva si pro vás připravili speciální grilovací menu, které vám zaručeně dodá energii a uspokojí vaše chuťové pohárky. Jedná se o ideální příležitosti, jak strávit příjemně čas s přáteli a rodinou, odpočinout si od rutiny a vychutnat si tu nejlepší atmosféru, kterou může letní grilování nabídnout. Připravují pro vás nejen lahodné speciality z grilu, ale také široký výběr nápojů, které budou dokonale doplňovat vaše jídlo.

Takže kdy? Každý prázdninový víkend od soboty 15:00 a do neděle 21:30.

Kolkovny Restaurants: Kolkovna Budějovická, Kolkovna Olympia, Kolkovna Dock, Kolkovna Argentinská, Kolkovna Celnice, Kolkovna v Kolkovně

Jo, jo, je to tady! Grilovací sezona je v plném proudu a v Kolkovně pro vás mají něco speciálního. Od 14.7. vás čeká úžasné grilovací menu. Proberte své chuťové pohárky s výjimečnými specialitami jako je grilovaná vepřová pluma iberico s chimichurri omáčkou, batátovými hranolky a grilovanou paprikou s cibulkou. Nebo co takhle luxusní Mozzarella Burrata s cherry rajčátky, rukolou, bazalkovým pestem a česnekovou ciabattou? Nezapomeňte ani na hovězí pupek s tortillou plněnou bylinkovou ricottou, tymiánovým demi glace a zeleninou. A na závěr? Dezert „Citrónek“ s bílou čokoládou, mangem a mátovou drobenkou. Mňam! 

Aroma Harfa

Co takhle strávit krásný letní den grilováním na terase Aroma Harfa? Nabízí širokou škálu masa pro každého gurmána. Co byste řekli na Manzo alla Griglia, bohatý 400g hovězí steak za 447 Kč? Nebo chutná hovězí T-bone steak? Kuřecí milovníci se budou bavit Cosce Marinate - kuřecí stehna marinovaná ve směsi bylin a medu za 210 Kč. Hovězí Ball tip steak z USA a Rump steak z telecí květové špičky jsou další skvělé možnosti za 380 Kč. Pokud máte rádi ryby, měli byste vyzkoušet Tonno alla Griglia - grilovaný steak ze svíčkové z tuňáka žlutoploutvého za 380 Kč.

Všechna masa jsou pečlivě marinována v olivovém oleji a směsi italských bylinek, což jim dodává jedinečnou a nezapomenutelnou chuť. Užijte si svůj den na terase s lahodným grilovaným masem v Aroma Harfa!

Plzeňský Restaurant Kamera

Pokud máte rádi grilované pokrmy a chcete si užít skvělé jídlo v Praze, pak si nenechte ujít Grilovací tržnici v restauraci Kamera na Barrandově. Akce probíhá každé úterý od 16:00 a během letní sezóny si zde můžete vybrat z široké nabídky mas a dalších pochutin. Princip Grilovací tržnice je jednoduchý: vy si vyberete suroviny a personál restaurace je pro vás na místě opeče na grilu. Nabídka obsahuje různé druhy masa, včetně steaku a kuřecích prsou, a mořské plody, jako jsou krevety. Přijďte ochutnat čerstvě grilované pochutiny a strávit příjemné chvíle na Grilovací tržnici v restauraci Kamera na Barrandově každé úterý od 16:00 hodin během letní sezóny.

Pivovar Spojovna

Každý čtvrtek pro vás po celé léto Pivovar Spojovna rozpálí gril. Na nabídce nebudou chybět grilované klasiky, jako je krkovice, klobásy, a sýr na grilu. Ale to není vše! Ochutnat budete moci i netradiční delikatesy, které vás překvapí svými bohatými a neotřelými chutěmi.

Výjimečně, 14. června, se uskuteční koncert kapely Čedič. V tento den budou letní kino i grilování přesunuty na 15. června, takže si můžete užít hudební i gastronomický zážitek v jeden den.

CP1 cafe and wine bar

Co byste řekli na grilování za každého počasí. V CP1 má gril své stálé místo na zahradě a nejčastěji na něm najdete burgery, sýry, klobásy, zeleinu a samozřejmě maso. Konkrétně můžete vybírat z pražské šunky, grilovaného hermelínu nebo z několika tortil.

PIZZA & PASTA RESTAURANT Al Mulino

Letní radovánky, spojené s ochutnáváním grilovaných pokrmů, ať už je to steak, zelenina či ryba a k nim správně zvolený drink potěší i profesionálního labužníka. No ale co dělat, když zrovna nevlastníte zahradu, která je dostatečně velká, abyste mohli grilování uskutečnit a na ten kus grilované dobroty máte chuť? V Al Mulinu v Dolních Počernicích mají nový, designový venkovní gril, kde vám ugrilují hovězí, vepřový i kuřecí steak. Pokud jste fanoušci čerstvých ryb, můžete si zde vylovit čerstvého pstruha, kterého vám následně kuchaři ugrilují přímo na zahrádce, kde budete sedět. Ani fanoušci mořských plodů nepřijdou zkrátka. Čerstvé mořské plody mají denně v nabídce. S ugrilovanou chobotnicí nebo krevetami se budete cítit jako na italské Riviéře. Věříme, že jsme vás i vaše chuťové pohárky nalákali a brzy se vydáte do Panského Dvora Dolní Počernice, do italské restauraci Al Mulino, kde vás s úsměvem rádi přivítají.

Opatovské terasy

Tahle moderní rodiná restaurace na tradičním místě v srdci Jižního města s překrásným výhledem z velké letní terasy na Milíčovský les se grilování rozhodne nebojí. Pravidelně pořádají tematické víkendy či akce, kde grilují mořské plody, žebra či křídla. Grilované dobroty ale nabízí i v rámci běžného menu. Je libo grilovanou krkovičku nebo grilovanou zeleninu? Není problém, vyrazte na Opatov.

Bejk Buu KantýnaBar a řeznictví a hlavně Bar-B-Q Restaurace by BejkBuu

Oblíbená modřanská restaurace, která využívá maso výhradně z vlastního řeznictví, nabízí v odpoledních hodinách kromě běžného jídelního lístku a speciálního menu i gril menu. A nový podnik Bar-B-Q bude mít dokonce gril venku a bude se grilovat, až se z grilu bude kouřit.

Co říkáte na následující lahůdky?

  • Grilovaný hermelín v bylinkách, cibulový salátek, pikantní dip, polníček, pečivo
  • Grilovaný kozí sýr ve slanině, brusinky, pažitkový dip, polníček, pečivo
  • Grilované bavorské klobásky, hořčice, křen, česneková majonéza, chléb
  • Špíz z kuřecích jatýrek, grilovaná kuřecí jatýrka, slanina, cibule, česneková majonéza, pepřová omáčka, polníček, pečivo
  • Hovězí tournedos ve slanině, bramborová kaše, šalotka, pepřová omáčka
  • Telecí pavouček, lanýžová majonéza, slaninové škvarky, křupavá cibulka, jarní cibulka, opečená bulka, máslová kukuřice
  • Dřevorubecká krkovice, opečený chléb, slaninová majonéza / hrubozrnná hořčice, cibulový salát, beraní rohy, kyselá okurka, pepřovka
  • Kuře PIRI PIRI, smetanové brambory, čimi-čuri pesto, polníček, coleslaw
  • a další dobroty

Vyberete si?

Aroma Quadrio

Řekl někdo grilované mořské plody? Tak to jste tady správně. Aroma Quadrio se pyšní nejen čerstvými rybami a jinými mořskými živočichy, ale také skvělým grilem. A my vám garantujeme, že na takové grilované krevety či grilovanou chobotnici budete ještě dlouho vzpomínat. Grilované dobrůtky ovšem nechybí ani na pravidelných all you can aet SEA BUFETECH, které pravidelně pořádají.

Počernický pivovar

Každou sobotu jede v Počernickém pivovaru smoker. Respektive jede už od pondělí, ale v sobotu se konají smokerovací hody. Pokaždé je na menu jiný druh masa, ale vždy to tojí za to. Takto třeba vypadá smoker čerstvě naplněný bůčkem.

Dvůr Hoffmerister, Velké Číčovice 45, Číčovice

Tento velkočíčovický poklad se pyšní mnoha věcmi a letní terasa s grilem mezi ně rozhodně patří. Gril OFYR, kterým podnik disponuje, není gril, ale doslova prý spůsob života. Spojuje v sobě všechen styl a jednoduchost a jídla z něj budete milovat.

Počernický sklípek, V padolině ev.č. 43, Praha

Toto místo je jedinečné a originální a slouží především k soukromým a firemním akcím na objednávku pro maximálně 20 osob. Majitelé vždy akci přizpůsobí požadavkům a připraví vám nezapomenutelnou degustaci plnou snoubení chuti vína a jídla. Za teplého počasí si užijete i terasu s ohništěm/grilem Ofyr a skvělým výhledem. My jsme ho vyzkoušely (sklípek i ofyr gril) a obojí byla pecka. Naše reportáž o tom svědčí.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také