Co se děje
Článek

Día de los Muertos - Den mrtvých se slaví i u nás

Dia de los Muertos, nebo Den mrtvých, je tradiční mexický svátek, který slaví život a smrt. Je to čas, kdy rodiny vzdávají hold svým zesnulým příbuzným a přátelům. Tento svátek má kořeny v předkolumbovských civilizacích, jako jsou Aztékové, Mayové a další domorodé kultury, které věřily, že smrt je pouhým přechodem do jiného stádia existence.

Tradice a Zvyky

Během Dia de los Muertos rodiny obvykle vytvářejí oltáře (ofrendas) v domovech nebo na hřbitovech, aby poctily své zesnulé. Tyto oltáře jsou často zdobeny svíčkami, květinami (zejména květy měsíčku), fotografiemi zesnulých, potravinami a jinými předměty, které byly oblíbené u těch, kteří už nejsou mezi námi. Jeden z nejdůležitějších prvků těchto oltářů je "pan de muerto" (chleb mrtvých), tradiční sladký chléb, který je pečen speciálně pro tuto příležitost.

Gastro Aspekt

Kuchyně hraje v Dia de los Muertos velkou roli. Kromě "pan de muerto" (chleb mrtvých je tradiční mexický sladký chléb), lidé často připravují a podávají tradiční mexické jídlo, jako jsou tamales, mole a různé druhy taco. V některých oblastech Mexika se podává speciální jídlo zvané “sugar skulls”, které jsou barevné a zdobené lebky vyrobené z cukru nebo čokolády. Tato jídla nejenže slouží jako obětiny pro zesnulé, ale také jako způsob, jak oslavovat život a kulturu.

Význam a Symbolika

Dia de los Muertos je oslavou života a smrti, přičemž důraz je kladen na pozitivní aspekty existence a na to, že smrt není konec, ale spíše přechod. Svátek je také způsobem, jak udržet v paměti ty, kteří nás opustili, a zároveň oslavovat jejich život a vliv, který měli na nás. Tento svátek je plný barv, hudby, tance a jídla, což všechno pomáhá vytvářet atmosféru radosti a oslavy.

Kam zajít oslavit tento mexický svátek?

Papas bar, Bartolomějská 309/13, Praha 1

Přijďte oslavit svátek všech mrtvých skvělou mexickou žranicí: Chili con carne, Cochinita pibil (trhané vepřové maso v pibil salse) a Guacamole. Kdo přijde v masce má 30%slevu na Tequilu. Užijte si Dia de los muertos. Kdy a kde? 2.11.2023 od 18:00 hodin v Papas bar.

The Monkey Bar, Opletalova 1402/21, Praha 1

Oslavte barevný svátek Dia De Los Muertos v úžasné atmosféře. Už 2. listopadu od 18:00 se můžete těšit na energické rytmy od DJ Theresie, která získala 2. místo v soutěži Desperado DJ No.1 na Óčko.tv. Její hudba vytvoří dokonalý zážitek a atmosféru pro tento speciální večer. Barmani budou míchat širokou škálu signature koktejlů s Mezcalem a Tequilou, včetně návratu oblíbené Cilantro Margarity, která bude k dispozici jen na tento jeden večer. Nebudete ochuzeni ani o výběr lahodných mexických tapas.

Día de los Muertos – Mexický svátek mrtvých v Pražské tržnici 

Připojte se 2. listopadu na akci v Hale 13 a zažijte kouzlo mexického Svátku mrtvých – Dia de los Muertos! Oslavte den plný barev, hudby, tance a jedinečné atmosféry, kterou Mexiko na tento svátek vytváří. Čekají na vás kreativní dílny na výrobu masek, bohatý hudební program, a samozřejmě nesmí chybět ani široká nabídka mexických specialit. Od tacos a burritos až po churros a tematické koktejly – přijďte ochutnat Latinskou Ameriku a nechat se unést radostí a energií tohoto jedinečného svátku.

Mexiko v Restauraci na Kotlářce

A pokud máte chuť na TEX-MEX kuchyni jen tak bez ohledu na den a měsíc, tak se stavte na Kotlářce. 

Závěr

Dia de los Muertos je svátek plný tradic, kultury, umění a gastronomie. Je to čas, kdy se rodiny spojují, aby si vzpomněly na své milované a oslavily život. Jídlo hraje v těchto oslavách klíčovou roli, ať už jde o přípravu tradičních pokrmů, zdobení oltářů nebo sdílení jídla s rodinou a přáteli. Dia de los Muertos je skvělým příkladem toho, jak mohou kultura a tradice oživit historii a poskytnout smysluplný způsob, jak se spojit s minulostí a oslavovat život.

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také