Michael Tretter je jméno, které v oblasti barmanství rezonuje jako synonymum pro kvalitu, tradici a profesionalitu. S převzetím Tretter's Bartending Academy po svém otci přinesl Michael nejen nový pohled na vzdělávání, ale také nadšení a zkušenosti z dlouholeté praxe. V rozhovoru nám přiblížil, jaký je jeho přístup k vedení akademie, co ji dělá unikátní a jaké jsou jeho plány do budoucna.
Jaké to pro vás bylo převzít Tretter's Bartending Academy po vašem otci? Cítil jste spíše tlak na udržení tradice, nebo výzvu k inovacím?
Pro mne to byl přirozený a logický krok v pokračování rodinné tradice a vlastně i hezká zodpovědnost převzít něco, na čem pracoval můj otec 35 let. Není to pro mne cizí prostředí, jelikož po mém návratu ze zahraničí v roce 1995 jsem okamžitě byl otci v akademii po boku a po dobu čtyř let jsme kurzy realizovali společně.

Plánujete jít zcela ve šlépějích svého otce, nebo už jste udělal výrazné změny, které odrážejí váš vlastní styl a vizi?
Principiálně vše zůstává při starém, došlo k redesignu a oživení pracovních manuálů. Redesignu loga. Pokud přichází změna, je třeba ji využít. Já jsem rozšířil nabídku kurzů na jednodenní kurzy zaměřené na konkrétní témata barové mixologie. Další rozšíření se týká zaměření na firmy a teambuilding. Kurzy jsou jinak dynamické, vycházející spíše z mé povahy, pracovního nasazení a přístupu k barmanství obecně.
V čem je právě vaše akademie unikátní? Jak se liší od konkurence?
Slovo „unikátní“ je až příliš nadnesené. Zcela jistě se odlišujeme samotným provedením, jelikož se provádí za opravdovým barovým pultem, kde absolventi mohou zažít realitu a práci v reálném prostředí. Dále lektor jsem já, člověk, který v tomto oboru stojí za pultem od svých 16 let. Čerpám ze svých 35 let zkušeností v oboru, dále ze zkušeností nejen barmanských, ale hlavně i podnikatelských z vlastních provozů. Tedy personalistika, účetnictví, marketing, provozní techniky a zkušenosti ze situací s hosty, které jsou nenahraditelné.
Jakým způsobem akademie funguje? Kolik času obvykle zabere jeden kurz a jak jsou kurzy strukturované?
V nabídce máme pětidenní kurzy, kdy čistý vyučující čas je šest hodin. Výuka zahrnuje vše od zbožíznalství po praxi s všemi barovými médii a technikami. Je určen apriori pro budoucí profesionály, studenty hotelových škol. Pak nabízíme jednodenní kurzy zaměřené na jednotlivé kategorie koktejlů a k tomu potřebnou techniku přípravy, včetně nauky o příslušných surovinách. Doba trvání je tři hodiny. Dále pak nabízíme instruktážní, více zábavnou formu určenou pro firmy jako teambuilding. Tady jsme dle dohody s klientem na základě individuální nabídky.
Pro koho je akademie určena? Mohou se přihlásit i úplní začátečníci?
Jak jsem popsal, kurzy jsou ve standardní nabídce určené hotelovým školám a jednotlivcům, kteří chtějí proniknout do tajů barové mixologie, nebo mají touhu se sebevzdělat, jak a co správně v baru konzumovat. Máme kurz barové etiky, který absolventy učí, jak se řádně chovat v baru, ale hlavně co by jako host měli očekávat od zaměstnanců a od nabídky.
Co byste doporučil někomu, kdo uvažuje o kariéře v barmanství, ale neví, jak začít?
Zprvu bych mu doporučil opravdu zvážit toto odvětví. 😃 Obrnit se silnou vůlí a odhodláním. Proč? Barmanství není práce, je to „řemeslo“. Je to láska k oboru, je to obor, u kterého je třeba neustálého sebevzdělávání, vnímání trendů, ale hlavně je to práce mezi lidmi. Každý den a večer je jiný, je to živý organismus, který přináší nevšední zážitky a situace.

Jak se akademie přizpůsobuje novým trendům, jako jsou nealkoholické koktejly, udržitelnost nebo nové technologie?
Již bylo rozšířeno. Soustřeďuji výuku do našeho Tretter’s baru v Obecním Domě, z důvodu poskytnutí adekvátní výuky na profesionálním baru. To je nesmírně důležité. Žádná učebna nedokáže splňovat reálný podnik a atmosféru. Online výuce se bráním, byť možná přicházíme o zájemce. Ale praxe je praxe, tu žádná forma online není schopna nahradit. A bar není virtualita, „je to opravdové“.
Můžeme vaše absolventy najít ve vašich podnicích? Necháváte si je?
Našim absolventům z hotelových škol nabízíme uplatnění vzdělání na kurzech ihned využít v práci právě v našich podnicích, které vlastníme v současnosti, nebo budeme otevírat. Respektive nabízíme žákům praxi ve volnu a po dokončení studia je rádi zaměstnáme na plný úvazek. To je jednoznačně benefit naší akademie, garance práce s jasně stanovenými platovými podmínkami předem.
Jaké máte sny a plány s akademií do budoucna?
Konkrétní sny nemám, pouze plány, jak dokonale propojit veškeré naše podnikatelské aktivity v gastronomii, aby dávaly smysl, vzájemně se podporovaly ku prospěchu rostoucího povědomí značky Tretter’s.
