Co se děje
Článek

#tourvydejniokna 6 - pivovar, romantika a tajný tip

Již tradičně jsme ve středu navštívily 4 podniky v Praze. Ochutnaly v každém něco jiného, pohovořily s majiteli a zjistily pro vás, čím je každý podnik výjimečný. Pojďte si s námi navštívit Atmosphere Café-Pub (Atmošku), Restauraci Sovovy Mlýny, Restauraci u rodinného krbupivovar Moucha.

Tajný tip redakce je Atmosphere Café-Pub (Atmoška). Můžete sem přijít ze Smetanova nábřeží, nebo z ulice Karolíny Světlé. Doporučujeme stranu z nábřeží, kdy sice musíte projít trošku nehostinným vchodem činžovního domu, ale naskytne se vám krásný pohled na celou zahrádku.

zahrádka Atmosphere Café-Pub (Atmoška)

My jsme zde byly chvilku po otevření, zahrádka tak ještě nebyla obsazena spokojenými hosty. Musím přiznat, že i přes mou dvacetiletou éru po pražských podnicích jsem Atmošku neznala. 

Překvapením pro mě byla jak nabídka, tak ceny v této lokalitě. Mojito 119 Kč, Beefeater 70 Kč, čepovaná Plzeň 51 Kč, láhev prosecca 390 Kč. Na to, že jsme kousek od Karlova mostu, je to fér nabídka. V kuchyni nejvíce září, dle sympatických servírek v rouškách, hamburger s trhaným masem 139 Kč a Brambule 145 Kč. 

‚‚Hmm, když to tu frčí, to budou umět. Dáme si něco, co tak zmáknuté mít nebudou." říkám Romaně, která dnes opět celou #tourvydejniokna fotí.

Vybraly jsme nakládaný hermelín, nevěřili byste, ale zrovna v těch je obrovský rozdíl a ne všude jej umí, a Pikantule. 

I když se zahrádka začala plnit, jídla byla hotová za chvilku. Pochutnaly jsme si a pokud nepotřebujete hogo fogo prostředí, číšníky v rukavičkách a bílé ubrusy bude se vám tu líbit.

Proč jsme Atmošku zařadili jako tajný tip? Až půjdete v létě po přeplněném Nábřeží, bude vám vedro, všude fronty a turistické ceny, vzpomeňte si na ni. Budu ráda, když mi napíšete, jak se vám v ní líbilo. radkavokurkova@prazskejrej.cz

Na druhé straně mostu je Restaurace Sovovy Mlýny, kde samozřejmě nemůžeme chybět. Umístěna je uprostřed Kampa parku, což má své jednoznačné výhody, jako jedinečnost prostředí a atmosféru, nevýhodou je velmi omezená možnost parkování. Doporučuji tedy přijet MHD a udělat si příjemnou procházku. Snad se to květnové počasí už umoudří.

Restaurace Sovovy Mlýny vás přivítá obrovskou terasou na břehu řeky Vltavy, kde nechybí 2 velké grily a venkovní bar. V létě tady musí být rušno.

terasa Restaurace Sovovy Mlýny

Při naší návštěvě bylo na terase několik skupinek, dámy na kávě, kamarádi u piva, rodinka na obědě. Vzhledem k velikosti terasy zbylo dost místa i pro další hosty.

Po nakouknutí do jídelního lístku mě osobně zaujala křídla, kterých dělají několik druhů. Volím lehce (nebo možná trošku více, mám tu hranici trošku posunutou) pikantní křidélka - Buffalo wings a čepované pivo. A byla to dobrá volba. 

Restaurace Sovovy Mlýny -Bufallo wings, čepované pivo Pilsner Urquell

Na pana provozního mám dvě otázky.

‚‚Jak stíhá obsluha, když máte tak velkou terasu úplně plnou? Máte obavy z nadcházející sezóny?"

‚‚Děláme všechno proto, aby naši hosté byli obslouženi v co nejkratší době. Troufám si říct, že za ty roky jsme to už vypilovali. Musím ale přiznat, že se, v nejvíce exponovaném čase, může stát, že na obsluhu budete čekat o malou chvíli déle."

‚‚Nadcházející sezóna je pro nás zatím otazníkem. Pevně věříme, že se po otevření i vnitřních prostor vrátí firmy, které náš podnik rády využívaly pro eventy či společenské události. Léto u nás samozřejmě patří terase, ta je připravena v celé své kráse. Přijďte ji objevit."

Sedělo by se pěkně, ale máme před sebou další krásné podniky, a tak musíme jít. Přejíždíme k Nuselské Radnici, do Restaurace u rodinného krbu. 

Zahrádka umístěná ve vnitrobloku je neobjevený romantický poklad. Pěstují si tu svoje bylinky, rajčata, okurky a je tu neskutečný klid. Klid se ale vlastně nese celým podnikem. Hraje relaxační hudba, na stěnách visí obrazy probíhající výstavy a personál se usmívá. Čím to je?

Zahrádka Restaurace u rodinného krbu

‚‚Restauraci jsem převzala před rokem, ale v oboru se pohybuji více jak 20 let." říká paní majitelka Klára. ‚‚Dobře vím, jak stres a shon působí na lidský organismus, a tak jsem chtěla, aby si naši hosté návštěvu u nás skutečně užili, vypnuli a načerpali novou energii."

‚‚Sama jsem měla, ze shonu v práci, zdravotní problémy, což mne přivedlo k tomu, že peču bezlepkové dorty. Je to moje vášeň. Míchám si svoje ingredience, protože dostupné produkty v obchodech mi nevyhovovaly. Dorty si získaly velkou oblibu a  jezdí si pro ně zákazníci až z Kolína. Prodáváme je i u nás v restauraci, ale má to jednu nevýhodu. Většinou jsou hned pryč."

To se stalo i nám, a tak bezlepkový dort od paní majitelky neochutnáme. Tedy mně to nevadí, Romana dortomilka uronila slzu. Já si dám ráda steak, ten jistě bude stejně lahodný jako dortík. 

Restaurace u rodinného krbu, steak z hovězí roštěné, steak z lososa

Byl, troufám si říct, daleko lepší. Chutnal mi tak, že jsem si u šéfkuchaře objednala několik porcí na naší víkendovou rodinnou oslavu. 

Za zmínku určitě stojí, že na čepu zde mají piva z malých pivovarů, a tak si zde dáte takové lahody jako Matušku, Unětice a jiné. (dle aktuální nabídky)

Při odchodu je nám nabídnuta prohlídka celých prostor. Podíváme se rádi. To máte tady místnost, a tady další a tady budujeme koutek pro vinaře, tady pouštíme sportovní zápasy. Každý prostor má své ozvučení.

Vlastně jsem nejdřív nevěřila, že se sem na firemní, společenskou akci či svatební oslavu vejde až 200 osob. Ale ono jo. A něco mi říká, že tady vám hodně rádi vyjdou vstříc i při netradičních požadavcích. 

Závěr dnešního dne patří Pivovaru Moucha, který našel své místo v areálu bývalého pivovaru Braník. 

pivovar Moucha, prodejna je otevřena po - pá 10:00-18:00, koupíte zde pivo v pet i v sudu

Po zazvonění nám otevře většinový spolumajitel pivovaru, Petr. Trošku jsem se bála, že jeho úsměv, který si pamatuji, v této době zmizí, ale byl tam. Huráá!

‚‚Petře, jak teď fungujete?"

‚‚Teď už je to dobré, nejdříve to ohromně spadlo a vypadalo to opravdu špatně. Pak ale přišla aplikace Zachraň pivo, a to nám hodně pomohlo. Prodej piva se tak ze sudů přehoupl do petek." Začali chodit noví zákazníci, kteří nás před tím třeba ani neznali. 

‚‚Jak se díváte na trendy uvařit co nejvíce zajímavý speciál?"

‚‚Chápu, proč to jiné pivovary dělají, ale u nás se držíme spodně kvašených piv, těm naši sládci věnují nejvíce své pozornosti a péče. Možná také na léto něco vyzkoušíme, ale bude to určitě jen minoritní záležitost."

Pivovar Moucha nemá svoji klasickou pivovarskou hospodu, ale místnost pro vaší oslavu narozenin, či firemní párty tu mají. Když k tomu přidáte prohlídku pivovaru, skvělé pivo přímo od zdroje, lasergame, který je v areálu a prakticky neomezenou dobu otevření, zní to jako fajn plán. Koukněte do kalendáře, kdy vás čeká nejbližší oslava a bukujte termín.

Máte tip, kam bychom s naší #tour měly vyrazit? Napište mi.

Brzo na čtenou.

Vaše Radka, šéfredaktorka

 

 

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také