Co se děje
Článek

#tourgastro Do rohlíku a do pusy

V pondělí přilítla, celá říčná, do kanceláře Lucka a už od dveří volá. ‚‚Holkyyy, to musíte vidět, ochutnat, zažít, prostě tam musíme zajet"

Lucka má u nás v Reji na starosti objevování nových zajímavých podniků, které vám pak rádi představujeme. A když stojí za to, jedeme tam i natočit reportáž.

‚‚Co musíme vidět?" zvednu oči od počítače. Přece jen už ji znám, neřízenou střelu jednu, a tak čekám, co z ní vypadne. ‚‚Voni tam dělaj španělskýho ptáčka do rohlíku a bezednou polívku a taky vepřové s hoisin omáčkou do rohlíku a rajskou s perníkem taky do rohlíku a.." ‚‚Zadrž, to je jako Knedlín, nápad celkem fajn, ale výstřel z kecek to taky nebyl. Takže rozříznou rohlík kydnou mi tam španěláka a tradá? Hmm, super budu zakydaná celá od omáčky a bílá košile je tutovka že to schytá." a sklopím zrak zpět k rozdělané práci.

‚‚Nee, ježiš já nevím jak bych vám to vysvětlila, prostě to musíte vidět."

Když musíme, tak musíme. Všeho necháme, balíme techniku, fotografku a jedeme. Vždyť já tu rozdělanou práci dodělám jindy, že ano?

Naštěstí Luckou objevený poklad, nový podnik, tedy spíše bistro Dorohlíku je kousek od naší karlínské kanceláře v Lazarské ulici číslo 11/6. Parkování, jak je v centru zvykem, chvilku zabralo, ale podařilo se. Příště jedem tramvají, staví přímo před Dorohlíkem.

Po vstupu Dorohlíku nás přivítá malinkaté bistro, kde si vlastně ani nesednete a usměvavá obsluha. Týna a Týna. Před Týnama pult na kterém je kávovar a něco, co taky vypadá jako kávovar, ale není. Hmm, zeptám se, co se uvnitř ukrývá. Co je ale daleko zajímavější je to, co se ukrývá za zády Týny a Týny. Jakýsi robot, stroj, polorobot či jak to nazvat, který cosi dělá s rohlíkem. Začínám tušit, že moje představa nakydaného španěláka do rohlíku vezme za své.

Nad hlavami Týn je klasická velká tabule, kde vidíte aktuální nabídku. Podobná těm, co znáte například z velkých fastfoodů. 

Tak milé dámy, měla bych na vás pár otázek. 

‚‚Co se to za vašimi zády děje?"

‚‚Jak to říct jednoduše, prostě tento robot plní rohlík čím si vyberete." ‚‚Moment, moment, do rohlíku se odjaktěživa dávali párky, tak mi v tom nedělejte bordel" ‚‚A není to škoda, není lepší si dát místo párku plnohodnotné jídlo, uvařené naším šéfkuchařem?"

Smysl mi to dává, ale furt mi vrtá v hlavě jako to celé jako funguje. Vám také? Tak věřte, že to mají hodně vymakané. Robota na plnění rohlíků kvalitním jídlem vyvíjeli více jak 2 roky a nápad v hlavě zrál ještě mnohem déle. Prvotní impuls byl, že na cestách je velmi omezená možnost kvalitně se najíst, párek, bageta, hambáč bývá obvyklá nabídka. A to víte, když cestuje restauratér s mnohaletými zkušenostmi, párkem ho neopijete. 

Celé kouzlo konceptu Dorohlíku je v tom, že každý den šéfkuchař v profesionální kuchyni restaurace uvaří jídla, která máme my Češi tak rádi. Poctivý španělský ptáček, rajská, kachna a podobné delikatesy. Porci, která se přesně vejde do pečiva naplní do nerezové patrony a o zbytek už se postará robot. Připravenou porci naplní do rohlíku, který si sami pečou, takže nikde nic neteče a vy si jen užijete rychlý a kvalitní oběd, nebo večeři, nebo snídani? Ano podávají i snídaně, míchaná vajíčka, nutellu, lučinu s pažitkou a jak jinak než Dorohlíku.

U pečiva se zastavím. Mají jeden druh ovesného rohlíku, kde je důležitou ingrediencí tuk, české sádlo. Pak prý přidají hodně lásky, trochu tajemství šéfkuchaře a je to. Křupavý rohlíček je na světě. Kdybych si mohla vymýšlet, chtěla bych na výběr alespoň ze 3 druhů. Uvidíme, třeba Dorohlíkaře inspirujeme.

‚‚Týno, prosím vás, co je ten druhý kávovar tady vpravo na pultě?"

smích ‚‚To není kávovar, to je robot na polévku, kterou podáváme jako bezedný kelímek, stejně jako kávu, kterou vidíte hned vedle."

‚‚To je samej robot tady." směju se také. 

Mohlo by vás napadnout, že v tom všem bude pokulhávat kvalita jídla, popravdě mě to napadlo také, ale po ochutnání jsem musela uznat, že jídlo bylo dobré. Když jsem zavřela oči a kousla do rohlíku se španělským ptáčkem úplně se mi vybavila vzpomínka na moji milovanou babičku Věru, která vařila nejlíp na světě. Ostatně jako všechny babičky. 

Pokud si mám vybrat, jestli si dám klasický servírovaný oběd nebo jídlo do rohlíku volím servírovaný oběd, ale pokud je otázka položená tak, zda bagetu, párek, smažený fastfood, nebo oběd Dorohlíku, zvolím rohlík naplněný plnohodnotným jídlem. Díky za tuto alternativu a těším se, že možností, kde ochutnat vaše naplněné rohlíky přibudou. Přimlouvám se za čerpací stanice.

Vyzkoušejte i vy nový koncept Dorohlíku a napište mi vaši zkušenost. info@prazskejrej.cz

Zaujal vás tento koncept více, přečtěte si rozhovor se zakladatelem, který pro vás chystáme. Vyjde 1.12.

Radka Vokurková

šéfredaktorka

info@prazskejrej.cz

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také