Přístup ke šnekům coby pokrmu se různí. Pro některého jsou lahůdkou, pro jiného spíše výstředností. Pokud rádi zkoušíte nové chutě a chtěli byste vyzkoušet tento vracející se trend, pak vám nabízíme vybrané možnosti, kam na šneky vyrazit.
Můžete si samozřejmě zkusit šneky připravit i doma. V takovém případě pro vás máme doporučení i na pár šnečích farem, ale pokud raději necháte přípravu profesionálům, navštivte některou z restaurací či akcí, jejichž přehled jsme pro vás připravili.
Míst, kde si můžete šneky dopřát, je zatím sice pomálu, ale věříme, že jich bude přibývat.
Šneci jako součást stálého menu
V Praze můžete zajít třeba do šnečí zážitkové restaurace Love snails. Bohužel v zimních měsících ji lze navštívit pouze po rezervaci a domluvě. Nicméně pak se třeba dočkáte grilovaných šneků, šnečího filé v tortille nebo na žampionech nebo šneků po burgundsku.
Zajímá vás, kde si můžete dát šneky po celý rok?
Tradiční šneky po burgundsku si můžete vychutnat ve francouzské restauraci Bílá kráva, kde mají své pevné místo. Jen bylinkové máslo, česnek a petržel. Přesně tak, jak to má být.
Šneka do ulity nebo ruku do ohně dáme za Měšťanský hostinec U váhy. Jak jednou ochutnáte půl tuctu šneků s bylinkovým máslem a česnekem a rozpečenou bagetkou, nebudete chtít jinam. Jedná se totiž o specialitu prvorepublikových měšťanských rodin, a tak nesmí na menu U váhy chybět.

Šneci o Vánocích? Ano!
Protože je šnek prý postní jídlo, tak se může jíst i o Štědrém dni. My vám přinášíme nabídku restaurací, kde váš šneky pohostí v rámci Vánoc.

Restaurace Šeberák, K Šeberáku 118/4, Praha 4
Jedním z míst, kde můžete ochutnat vánoční šneky v té nejlepší formě, je tradiční restaurace Šeberák. Od 19. do 23. prosince 2025 tu servírují poctivou sváteční nabídku, která potěší všechny milovníky delikates. Dát si můžete 6 ks šneků po Burgundsku s bylinkovým máslem a česnekovou bagetou za 295 Kč, nebo zvolit něco sytějšího – krémové risotto s opečenými šneky, čerstvými bylinkami, parmezánem a restovanou cuketou za 345 Kč. Ideální příležitost, jak si připomenout, že šneci k tradičním pražským Vánocům prostě patří.

BRICK’S Restaurant, Cihelná 635/2a, Praha 1
Šneky si o svátcích můžete dopřát i v restauraci BRICK’S, kde se od 24. do 26. prosince podává speciální vánoční menu v moderním pojetí. Šneci s medvědím česnekem tu patří k hlavním lákadlům, doplněným o další sváteční speciality – od čiré rybí polévky přes kubu s lanýžovým olejem až po dezerty, které potěší nejen chuťově, ale i na pohled.

SOU100 Žižkov, Štítného 625/11, Praha 3
Na Štědrý den se v restauraci SOU100 bude opět podávat tradiční specialita, která v minulosti nechyběla na svátečních stolech – šneci připravovaní ve stylu první republiky. V nabídce bude například česnekový krém se šneky, tucet šneků zapečených s bylinkovým máslem nebo varianta s hříbkovým ragú a pivní tyčinkou. Pro konzumaci této lahůdky je nutná předchozí rezervace.

Restaurace Sezóna, Na Chvalské tvrzi 858/1, Praha 9
Na Vánoční šneky si můžete zajít i do restaurace Sezóna, kde se na Štědrý den podává tahle sváteční delikatesa v té nejlepší podobě – poctivě, s respektem k tradici a v útulném prostředí, které k Vánocům patří. A pokud chcete sváteční atmosféru nasát dřív, 7. prosince od 11 do 15 hodin tu proběhne adventní brunch, který spojí klasické i moderní chutě v podání šéfkuchařského týmu Sezóny.

Art Restaurant Mánes, Masarykovo nábřeží 250/1, 11000 Praha 1
V restauraci Art Mánes hrají o svátcích hlavní roli pečení šneci s bylinkovým máslem a Pernodem – delikatesa, která sem patří stejně jako vánoční světla a slavnostní atmosféra. K nim si navíc můžete dopřát i další sezonní speciality, které propojují českou tradici s lehkým moderním rukopisem místní kuchyně.
