Co se děje
Článek

Ondřej Kubů: Cesta mladého šéfkuchaře k vítězství v soutěži KU Young Chef #chefok

Ondřej Kubů, mladý kuchař, který nedávno zazářil vítězstvím soutěži KU Young Chef, nám poodhalí taje svého kulinářského umění. Nenechte si ujít tento exkluzivní rozhovor, kde si povídáme s jedním z nejtalentovanějších kuchařů mladé generace.

zdroj: Kulinářské umění

Ahoj Ondro, gratuluji k tvému úspěchu! Jak ses cítil, když jsi vyhrál soutěž KU Young Chef?                                                       

Mockrát děkuji! No, byl jsem napjatý do poslední chvíle a najednou, když vyhlásili moje jméno, bylo to jako kdyby se zastavil svět, nedá se to ani popsat. Nával emocí byl obrovský.  Na tohle vítězství jsem čekal tři roky a nakonec díky obrovské podpoře přítelkyně, rodiny a přátel se to povedlo.

Můžeš nám říct něco o pokrmu, se kterým jsi získal vítězství? Jak jsi přišel na recept a kde ses inspiroval?                                                  

Pokrmy byly celkem dva, ale zadání pro hlavní chod jsme měli všichni stejné, a to králík, brambory a česnek, prostě něco co neodmyslitelně patří k České republice. Hlavní myšlenkou bylo propojit tradiční recepty s moderními prvky a to se nám nakonec povedlo. Jako hlavní produkt jsme měli králičí hřbet zamotaný do takové rolky s trhanými stehny a celé to bylo zabalené do plátu s mozaikou. K tomu jsme měli tradiční bramborák smažený v přepuštěném másle s lanýžovou kaší, mrkvový knedlíček plněný farmářským tvarohem a bylinkami, pálenou karotku, omáčku ze smržů a hořčičné glazé.

zdroj: Kulinářské umění

Jak jsi se rozhodl, že chceš být kuchařem, a jak dlouho už vaříš profesionálně?              

Že chci být kuchař vím už od 3. třídy, dělal to bratránek a já si řekl, že budu hoteliér, ale postupem času se to změnilo na kuchaře a rozhodně bych neměnil. Profesionálně vařím pět let.

Jaká byla tvá cesta k účasti v soutěži Bocuse d'Or a jak jsi se na ni připravoval?                 

Do soutěže Bocuse d'Or jsme se probojovali společně s Martinem Staňkem, který je Executive Chef pro Perfect Canteen a zároveň je to můj coach od počátku mého vaření. Jelikož nebylo moc času na přípravu, tak tréninky byly opravdu intenzivní, například dvoufázové tréninky dvakrát týdně. Na každé vaření jsme měli pět a půl hodiny, takže nám to zabralo opravdu hodně času. Zkušenost je to obrovská a kdo ví, třeba se na další Bocuse d´Ore znovu postavíme do startovních polí.

Které ingredience máš nejraději a proč?                                                                          

Nejradši mám naše kvalitní české suroviny, samozřejmě používám i suroviny z jiných zemí. Ale našich surovin a ingrediencí je opravdu hodně a dají se kombinovat na tisíce způsobů.  

zdroj: Kulinářské umění

Jaké jsou tvé ambice do budoucna, co bys chtěl dosáhnout v kulinářském světě?                

Největší výzva, která nás s týmem čeká, tak je kuchařská olympiáda ve Stuttgardu. Určitě se chci dále učit novým věcem a posouvat českou gastronomii kupředu. Samozřejmě bych chtěl být úspěšný šéfkuchař.

Máš nějaký vzor v gastronomii? Kdo tě inspiruje?                                                             

Co se u nás týče, tak je to můj coach Martin. Nejoblíbenějšího šéfkuchaře asi nemám, mám rád hlavně kuchaře ze Skandinávie, ty beru jako můj největší vzor.

Když nevaříš, jaké jsou tvé oblíbené koníčky nebo zájmy?                                                 

Když nevařím, což je málo kdy, tak nejraději trávím čas s přítelkyní a přáteli. Jezdíme na výlety a objevujeme kouzlo Česka. Mám rád cestování, plavání a když je zima tak zimní sporty, hlavně snowboarding.

Jakou roli hrají v tvém životě rodina a přátelé, a jak reagovali na tvé vítězství v soutěži KU Young Chef? 

Velikou. Podpora mých nejbližších je pro mě opravdu důležitá, protože ať se rozhodnu jakkoliv, tak vždycky stojí za mnou a podporují mě. Hlavně moje přítelkyně, protože to s touto prací a časem s ní spojeným není vždycky lehké. Na vítězství reagovali slzami, radostí a hrdostí, stejně jako já. To, že tam byli, je pro mě důležité.

zdroj: Kulinářské umění

Jaké jídlo jsi miloval jako dítě? Máš na něj nějaké speciální vzpomínky? Kam rád chodíš na večeři, když máš možnost vyrazit ven? Máš radši vybranou gastronomii, nebo jsi fanoušek i jednodušších jídel?                                                                                                       

Určitě to byly palačinky a koprovka od babičky. Speciální vzpomínky asi ne, ale vím, že to bylo vždycky luxusní. Chodím tam, kde se mi to líbí, jak vizuálně tak menu, samozřejmě mám rád vybranou gastronomii, ale tu vyhledávám hlavně, když si chceme udělat hezký večer. Rozhodně jsem fanoušek i menších a jednodušších jídel.

Můžeš nám povědět o nejlepším kulinářském zážitku, který jsi kdy měl?                            

V poslední době jsme navštívili Výčep a musím říct, že to je opravdu úžasné, plnost chutí a kombinace surovin je krásně vybalancovaná. Protože pro mě není úplně jednoduché se někde najíst. Největší zážitek jsem měl z asijské restaurace v Dubaji, kde jsem chvíli byl. A u nás, nejlepší degustace na které jsem byl, tak to bylo ve Four Seasons.

Jsi na startu kariery je něco čeho se obáváš?                                                                  

Ano, i když jsem mladý, tak můžu říct, že mám něco za sebou, ale ještě ne dost. Obávám se toho, že když jsem mladý, tak mě nemusejí nějací kuchaři brát jako sobě rovného.

O kuchařích se říká, že mají napařené hlavy, co si o tom myslíš?                                       

Je kuchař od kuchaře. O nás soutěžních kuchařích si to dost kuchařů myslí, ale není to pravda. Podle mě záleží na okolnostech a na tom, jak každý dokáže být pokorný. Ano, taky jsem pyšný, co už jsem dokázal, ale s veškerou pokorou.

zdroj: Kulinářské umění

Máš nějaký oblíbený film o jídle? Jaký?                                                                             

Mám, jedním je Láska na kari a druhým je Chef v hlavní roli s Jonem Favreauem.

Kdybys nebyl šéfkuchařem, co bys chtěl dělat? Jakou jinou profesi by sis vybral?                 

Tohle je opravdu těžké, protože kdybych nevařil, nevím co bych dělal. Ani si to nedokážu představit. Ale myslím, že by to bylo něco s auty nebo tak něco.

Na jaké místo bys si přál vyrazit, abys zažil něco nového v gastronomii? Proč právě toto místo? 

Určitě by to byly severské státy. Norsko, Švédsko, protože tyto státy určují světovou gastronomii.

Děláš něco speciálního nebo máš nějaký rituál před důležitou soutěží nebo vařením, aby jsi se soustředil? 

No nevím jestli speciálního, ale dokud neuvařím, tak nejím. A jsem jak praštěný, snažím se koncentrovat a nevnímám nic jiného.

Jak vyvažuješ náročnou kariéru kuchaře s osobním životem a jak si udržuješ rovnováhu mezi prací/studiem a odpočinkem? 

Najít správný balanc je těžké, musíme plánovat všechno hodně dopředu, ale i tak se někdy stane, že něco nevyjde. 

Závěrem chci moc poděkovat celému týmu,  nekončící podpoře mých blízkých i partnerům, kteří mi věří

Chcete doplnit či opravit článek? Napište nám.
Čtěte také